Και εκεί που περιμέναμε 10 χρόνια για να αποκτήσει το Αγρίνιο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (υπάρχει βέβαια η εκκρεμής ακόμη προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωσή του) ήρθε το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο να αλλάξει τα δεδομένα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον η τροποποίηση ενός πολεοδομικού σχεδίου δεν είναι απλώς υπόθεση του δήμου. Οπως ορίζουν τα άρθρα 7 και 8, οι εκπονήσεις των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (που αντικαθιστούν ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ) γίνονται και με πρόταση του υπουργείου, ενώ για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που αναφέρονται σε επενδύσεις, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με αίτημα του ιδιώτη. Αυτό σημαίνει πολλά… Για παράδειγμα ένας που θέλει να κάνει μια επένδυση αν θεωρεί ότι “του βάζει εμπόδια” ο δήμαρχος, θα μπορεί να πηγαίνει απ’ ευθείας στον υπουργό ή την Αποκντρωμένη Διοίκηση. Άλλο παράδειγμα είναι ότι ο δήμος θα κληθεί να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό… κατά παραγγελία. Και όλα αυτά υποτίθεται με ταχύτερες διαδικασίες.Ακόμη τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, θα μπορούν να εκπονούνται όχι απαραίτητα στο σύνολο του δήμου, αλλά και ανά δημοτική Ενότητα.
Πάντως στο Αγρίνιο και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε (ερμηνευτικές εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.α) δεν αποκλείεται να υπάρχουν το επόμενο διάστημα εξελίξεις σε ζητήματα πολεοδομικής φύσεως μιας το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας πιέζει για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, ενώ ο νέος δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου έχει πολλάκις καταφερθεί εναντίον του ΓΠΣ που προώθησε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Πλέον με το νέο νομοσχέδιο τίθονται άλλα δεδομένα και ίσως “λύνονται τα χέρια” των αρμοδιών τουλάχιστον για πιο γρήγορες διαδικασίες.