Διώκονται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή
14 περιπτώσεις γιατρών εντοπίστηκαν από την Οικονομική Αστυνομία να υπερσυνταγογραφούν και να φοροδιαφεύγουν. Οι αξιωματικοί της εξειδικευμένης υπηρεσίας εξέτασαν το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και βρήκαν το… τοπ 50 των γιατρών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν γράψει τις περισσότερες ιατρικές συνταγές.
Όπως αναφέρει το «Εθνος», από δύο γιατροί εντοπίστηκαν σε Αττική, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Δράμα και από ένας σε Αργολίδα, Βόλο, Ημαθία, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα. Οι περισσότεροι είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, που δέχονται αρκετούς ασθενείς καθημερινά. Ολοι τους συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν πρόσβαση στο σύστημα e-συνταγογράφησης.
Στη συνέχεια εξέτασαν το συνολικό ποσό των ιατρικών συνταγών ανά γιατρό, τον συνολικό αριθμό των συνταγών, τον μέσο όρο κάθε μίας, τον συνολικό αριθμό των ασθενών που τις έλαβαν, το ποσοστό των συνταγών που εκτελέστηκαν από το ίδιο φαρμακείο και την κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, δεδομένου ότι τα σκευάσματα προέρχονταν στο σύνολό τους από εταιρείες που κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι οι γιατροί διατηρούσαν συνεργασία τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες -από τις οποίες διάλεγαν να συνταγογραφούν τη συντριπτική πλειονότητα των σκευασμάτων που έγραφαν- αλλά και με τα φαρμακεία που εκτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταγών.
«Προέκυψε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι πραγματοποιούμενες τραπεζικές καταθέσεις των 14 γιατρών, για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, δεν αντιστοιχούσαν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για την πλειοψηφία των γιατρών, οι τραπεζικές καταθέσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων. Η εν λόγω αναντιστοιχία υπερβαίνει συνολικά το ποσό του 1.400.000 ευρώ» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Απόστολος Αλαμάνας.