Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από Σεπτέμβριο

Σε πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 10 Δήμους της χώρας, προχωρά η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου με την τρόικα.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 4.800 ευρώ θα δικαιούται ετησίως μία οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα, ενώ 6.000 ευρώ θα είναι το ποσό για μία οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, από τα οποία 100 ευρώ αντιστοιχούν στις δαπάνες κατοικίας, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ για κάθε παιδί.Στην περίπτωση της οικογένειας με ένα παιδί, το ποσόν θα είναι 350 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών το παιδί θα επιδοτείται με 100 ευρώ, σαν ενήλικας.Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα από το Μάρτιο του 2015.

Οι Δήμοι όπου θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγγραφεί το σχετικό κονδύλι, το οποίο θα ανέρχεται σε 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα της χρονιάς που τρέχει και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων. Τέλος, για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συμψηφίζονται τα προνοιακά επιδόματα που μπορεί να χορηγούνται καθώς και το επίδομα ανεργίας.

Πηγή: skai.gr