Bloomberg: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg έξι στους δέκα αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό, μέσω των αγορών και συνεπώς θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης.Στη δημοσκόπηση του Bloomberg η πλειοψηφία των αναλυτών δεν πείθονται από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και εκτιμούν πως είναι αναπόφευκτο ένα νέο, το τρίτο κατά σειρά, πακέτο διάσωσης. Οι περισσότεροι μάλιστα ενστερνίζονται τις προβλέψεις του ΔΝΤ για κενό χρηματοδότησης 12,6 δισ. ευρώ για το 2015.

“Η ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει κεφάλαια δεν είναι επαρκής για να το καλύψει.Τελικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αναγκαστούν να βρουν κάτι για να γεφυρώσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα έχει από τώρα η Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να εδραιώσει τακτική και μεγάλη πρόσβαση στις αγορές.Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κατ’ επανάληψη δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο ή άλλα μέτρα λιτότητας. Ορισμένοι αναλυτές δεν τον πιστεύουν.Η αναλογία εκείνων που δήλωσαν ότι η χώρα θα χρειαστεί νέα βοήθεια δεν άλλαξε από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Απριλίου, πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές, την οποία ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών” δηλώνει αναλυτής της Sunrise Brokers.

Αντίθετη άποψη έχει ο Λ. Φαρμάκης, αναλυτή της Nomura International.
“Το τρίτο δάνειο δεν είναι απαραίτητο και θα ήταν πιθανώς τοξικό. Μέρος του μαξιλαριού που υπάρχει στο ΤΧΣ που θα μπορούσε να διατεθεί μετά τη διαδικασία αναθεώρησης στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και κάποιες επιπλέον εκδόσεις το 2015 θα πρέπει να καλύπτουν το κενό χρηματοδότησης”.