Μια θεσμική και ηθική εκτροπή

Η παρούσα δημοτική θητεία έφτασε στο τέλος της, πριν λίγες εβδομάδες έλαβε χώρα και η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Άφησε πίσω της όμως μια μεγάλη εκκρεμότητα. Το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου δεν συνέστησε ποτέ επιτροπή διαχείρισης για τις κοινωνικές δομές του δήμου και δη για το κοινωνικό παντοπωλείο, που βάσει νόμου πρέπει να εποπτεύει τη λειτουργία του. Έτσι δεν υπήρξε ποτέ διαχειριστικός απολογισμός για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου που να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4071/2012 Άρθ.2 παρ.2 “Τα κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με τη δύναμή τους, οι δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης αντίστοιχα ή οι οριζόμενοι από αυτούς αντιδήμαρχοι ή αντιπεριφερειάρχες. Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο, στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της το διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου ή της περιφέρειας”.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς οι διατάξεις είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά η πραγματικότητα στο δήμο Αγρινίου είναι διαφορετική. Πέραν της Επιτροπής που αξιολογεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου, που αποτελείται από τρεις δημοτικούς συμβούλους, έναν εκπρόσωπο της Μητρόπολης και έναν κοινωνικό λειτουργό, δεν έχει γίνει ορισμός επιτροπής, όπως ο νόμος ορίζει και το κυριότερο δεν υπάρχει πουθενά δημοσιευμένος ο ανά εξάμηνο διαχειριστικός απολογισμός.

Η έλλειψη αυτή είναι ουσιαστικά μια νομική και θεσμική εκτροπή και αφήνει ερωτηματικά και τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υπόκεινται οι κοινωνικές δομές των δήμων. Πολλώ δε μάλλον, όταν στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο ακούστηκαν αιτιάσεις για ψηφοθηρική εκμετάλλευση των κοινωνικών δομών. Η μη δημοσίευση μάλιστα του διαχειριστικού απολογισμού είναι και μια ηθική εκτροπή απέναντι σε όσους έσπευσαν από το υστέρημά τους να συνδράμουν τις δράσεις του κοινωνικού παντοπωλείου.