Ιδρύθηκε Διεθνής Φορέας Διεύρυνσης του προγράμματος ERASMUS στη Δυτική Ελλάδα

Με τη συμμετοχή 25 Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων από 11 Χώρες της Ε.Ε., της Τουρκίας και της Αμερικής καθώς και εκπροσώπων εθνικών φορέων για την Εκπαίδευση από Τουρκία, Ιρλανδία, Βουλγαρία και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, έληξαν στις 06/09 στην Πάτρα οι εργασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Ολυμπιακής Κοινωνίας ERASMUS (InternationalOlympicErasmusSociety). Στο Συνέδριο προήδρευσε ο Καθ. Σ. Καπλάνης, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.

Οι σύνεδροι συζήτησαν την επέκταση των συνεργασιών στο Πρόγραμμα ERASMUSώστε να συμπεριλαμβάνονται τόσο οι κοινωνικοί εταίροι όσο και οι φορείς απασχόλησης, οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη διεθνών εκπαιδευτικών συνεργασιών με στόχο την απασχόληση των πτυχιούχων και τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.Το Ιδρυτικό Συνέδριο κατέληξε στην υπογραφή του Καταστατικού του διεθνούς φορέα «Ολυμπιακή Κοινωνία Erasmus ή InternationalErasmusOlympicSociety (I.ΕR.O.S.) με έδρα τη Δυτική Ελλάδα, σε πόλη της οποίας οι τοπικές αρχές έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Πρόεδρος του εκλεγέντος Συμβουλίου είναι ο Καθ. Σωκράτης Καπλάνης και Αντιπρόεδροι ο Καθ. Sch. Korbanτου Πανεπιστημίου της Massachusetts των ΗΠΑ, ο Καθ. EugenioDiSciascio Πρύτανης του Πολυτεχνείου του Bariτης Ιταλίας και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Transilvaniaτου Brasovτης Ρουμανίας, Καθ. DoruTalaba.Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Καθ. Κώστας Καδής με επιστολή του ετάχθη υπέρ της υλοποίησης της πρωτοβουλίας της ίδρυσης Ολυμπιακής Κοινωνίας του Erasmus, όπως είχε κατατεθεί από τον Καθ. Σ. Καπλάνη. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τον πρ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθ. Γ. Παναγιωτάκη και τον Πρόεδρο του ΕΑΠ Καθ. Χαρ. Κοκκώση.Το Συνέδριο έκλεισε με σημαντικές αποφάσεις όχι μόνο για μια Εκπαίδευση σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον Συνέργειας και Ήθους αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Ελλάδος και την προβολή της χώρας.

Ειδικότερα απεφασίσθη:
1) Λειτουργία Διεθνούς Ολυμπιακού Χωριού Erasmus στο οποίο φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και μέλη του Προσωπικού των ΑΕΙ όλων των χωρών θα διαμένουν για μεγάλα περιοδικά χρονικά διαστήματα, οργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλήματα και παρακολουθώντας διεθνή Καλοκαιρινά Σχολεία. Ο χώρος στον οποίο θα λειτουργήσει το Διεθνές αυτό χωριό, για 1000 περίπου φιλοξενούμενους, εξετάζεται ήδη από το εκλεγέν Συμβούλιο καθώς αρκετές Δημοτικές Αρχές σε Ηλεία, Αιτωλία και Δωρίδα έχουν εκφράσει την πρόθεση τους για εκχώρηση γης προς το σκοπό αυτό.
2) Οργάνωση Ερασμιακών Ολυμπιάδων στους χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας κλπ για υποστήριξη των Διατριβών Διδακτορικών, Μεταπτυχιακών και Διπλωματικών, παρουσία φορέων απασχόλησης και κοινωνικών εταίρων.
3) Ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων πχ Συνεδρίων, Εκθέσεων σε θέματα Erasmus, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης με διεθνή συμμετοχή καθώς και τη λειτουργία του Internationale-LearningVillage (Διεθνές Χωριό Τηλεκπαίδευσης).

Στόχος η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με αμοιβαία αναγνώριση από τα ΑΕΙ τα οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν.Στις επόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο θα αποστείλει πρόσκληση στα ΑΕΙ όλων των χωρών για συμμετοχή τους στο νέο φορέα, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι νέοι από τις ως άνω δραστηριότητες.

Αντιπροσωπεία του διεθνούς φορέα θα επισκεφθεί τιμής ένεκεν την Κύπρο, να συναντήσει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας και τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων αυτής για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην ίδρυσή του, καθώς ο φορέας αυτός καθιστά την Ελλάδα κέντρο παγκοσμίου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της Ολυμπιακής Φιλοσοφίας στο Erasmus, ενώ δίνει παράλληλα σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.