Εντός black list τα σκανδαλωδώς διατηρηθέντα

Πρόβλημα βιωσιμότητας παρουσιάζουν σαράντα εννέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Πρόκειται για 8 ΑΕΙ και 41 ΤΕΙ, τη λίστα των οποίων παρουσίασε «Εθνος της Κυριακής».

Και μάλλον αυτή η λίστα πέρασε απαρατήρητη… Κανένα από τα τμήματα του πανεπιστημίου που εδρεύουν στο Αγρίνιο δεν βρίσκεται σε αυτή, αντιθέτως εκεί υπάρχουν δυο τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που σκανδαλωδώς σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος διατήρησε την αυτονομία του. Ο λόγος για το Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Μηχανικών Πληροφορικής που έχουν μόνο 5 και 6 μέλη ΔΕΠ αντίστοιχα.

Στην Εκθεση της ΑΔΙΠ βρίσκονται όλα τα τμήματα που δεν πληρούν το κριτήριο της αυτοδυναμίας, δηλαδή ο αριθμός των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι μεγαλύτερος του 9. Και φυσικά η ΑΔΙΠ για όλα αυτά τα τμήμα με λιγότερα από 9 μέλη ΔΕΠ ζητά λουκέτο. Αυτό το στοιχείο κάνει ακόμη πιο σκανδαλώδη τη διατήρηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που δυο τμήματά του δεν πληρούν το κριτήριο της αυτοδυναμίας και φυσικά πιο μελαγχολική τη σκέψη για την απώλεια της αυτονομίας των τμημάτων του Αγρινίου.