2ήμερο εκδηλώσεων στον ιστορικό χώρο της βρύσης “Κιούνι” στον Άγιο Κωνσταντίνο

Στα πλαίσια των πολυήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Ν. Αιτωλ/νίας για να τιμήσει τα 92 χρόνια από την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, πραγματοποιήθηκε 2ήμερο δράσεων και εκδηλώσεων στον ιστορικό χώρο της βρύσης “Κιούνι” στον Άγιο Κων/νο.

σύλλογος ΜικρασιατώνΤο Κιούνι συνδέθηκε άμεσα με τη ζωή των προσφύγων, των πρώτων κατοίκων του Συνοικισμού, πηγή δροσιάς και ζωής, τόπος συναθροίσεων και γλεντιών, τόπος περιπάτων. Για κάποια χρόνια γνώρισε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, ο χώρος γέμισε σκουπίδια και αγριόχορτα και το νερό πάντα κυλούσε γεμάτο παράπονο…
Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων του Συλλόγου Μικρασιατών με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του νεοεκλεγέντος τοπικού συμβουλίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξαναδώσει ζωή στη βρύση Κιούνι. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση και η βοήθεια προσφύγων 2ης γενιάς που στήριξαν το όλο εγχείρημα με συγκίνηση και χαρά. Στη διάρκεια των εργασιών (οι οποίες θα συνεχιστούν), δόθηκε η ευκαιρία να καταγραφούν ιστορίες, τραγούδια, αφηγήσεις γύρω απ’ τη βρύση και τη ζωή των προσφύγων 1ης γενιάς.

Η προγραμματισμένη εκδήλωση της Παρασκευής 12/9/2014, λόγω του άστατου καιρού μεταφέρθηκε από το χώρο της βρύσης στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Κων/νου. Τα παιδικά χορευτικά του Συλλόγου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και η ερασιτεχνική ομάδα κουκλοθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου παρουσίασε το έργο “Η κυρά-Φύση, τα παιδιά της και ο κακός Ρύπος”. Πρόσφυγες 2ης γενιάς τραγούδησαν Μικρασιάτικα τραγούδια ενώ το υπόλοιπο μέρος της εκδήλωσης με δρώμενα και αφηγήσεις θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον στο φυσικό της χώρο, στο “Κιούνι”.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο και την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Κων/νου και η έκθεση φωτογραφικού και λαογραφικού υλικού θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21/9/2014.