Eκδηλώσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς στις 26 – 27 Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο

Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2014 στο Αγρίνιο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στα πλαίσια του έργου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, ‘Δράσεις προβολής και προώθησης προïόντων ελιάς που αφορούν στην Ποιότητα, στον Πολιτισμό, στην Υγεία και στη Γαστρονομία-Promotional workshops for olive products-quality health and gastronomy aspects-‘ Το αντικείμενο του έργου είναι η προβολή και η προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου δίνοντας έμφαση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, στη διατροφική αξία τους και τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία του καταναλωτή’.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
08:30 – 09:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
09:00 – 09:20 ΕΝΑΡΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ
Προεδρείο: Μελιάδης Γεώργιος, Χαρτζουλάκης Κων/νος, Ράππου Μαγδαληνή
09:20 – 09:40 Η καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές.
Κ. Χαρτζουλάκης, τ. Δ/ντης Ινστ. Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
09:40 – 10:00 Ποιότητα ελαιολάδου. Μ. Λαζαράκη, Χημικός, Εμπειρογνώμονας ΔΣΕ.
10:00 – 10:20 Εξελίξεις και προοπτικές στην τυποποίηση ελαιοκομικών προϊόντων.
Πρ. Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Πατρών.
10:20 – 11:40 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
Προεδρείο: Τσιχριτζή Χριστίνα, Χαρτζουλάκης Κων/νος, Καραπαπά Βασιλική
11:40 – 12:00 Δράσεις προώθησης ελαιολάδου και εσωτερική αγορά Μ. Ράππου, Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, Τμήμα Ε.Ε., Διεθνών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής, ΥπΑΑΤ
12:00 – 12:20 Ελαιόλαδο και υγεία του ανθρώπου, Ε. Κλινάκη, Ιατρός, Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας
12:20 – 12:40 Επιπτώσεις της σύγχρονης διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, Ειρήνη Μαραζιώτη, Εκπαιδευτικός και σύμβουλος διατροφής –Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας
12:40 -13:30 Ερωτήσεις-Συζήτηση
13:30-14:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ
14:30-15:00 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ
Προεδρείο: Παπαγεωργίου Μαρία, Τσιχριτζή Χριστίνα, Καραπαπά Βασιλική
15:00 –15:20 Το ελαιόλαδο στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος , Πρωτοσύγγελος Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας
15:20 – 15:40 Ο πολιτισμός της Ελιάς Καμηλάκη Αικατερίνη, Eπίτ. Δ/ντρια, Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
15:40 – 16:00 -Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της Ελιάς-Παρουσίαση βιβλίου Χαρτζουλάκης Κώστας
16:00 – 16:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
16:30-16-50 ‘Εξαγωγή επιτραπέζιων ελιών ‘Προβλήματα και προοπτικές’ Ζούκας Κώστας ΠΕΜΕΤΕ
16:50-18:30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ‘Δυνατότητες βελτίωσης ελαιοκομικών προϊόντων ‘ (Εισηγητές & εκπρόσωποι αγροτών, ελαιουργών, τυποποιητών, εμπόρων)
Συντονιστής Β. Ζαμπούνης Γεωργο-οικονομολόγος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 8.30-14.00
Καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Ν. Γκρίζη
9:30-12:30 ‘Παιδομαγειρέματα’ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ -ΔΕΚΑΤIANO ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ CHEF (Καρανδρίκας Γεώργιος – Marpessa hotel-BISTRO 17, Μαμασούλα Ειρήνη –ΗΛΙΑΣΤΡΑ-) ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
10:30-11:30’Κτίζω σωστά εμένα’ Ειρήνη Μαραζιώτη, Εκπαιδευτικός και σύμβουλος διατροφής –Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
19:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ -ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ
20:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ , Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ‘ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ’ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ART 8 ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
– ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ- ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
21:30 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΤΟΥ-ΜΕΖΕΔΕΣ- ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
10:30- 11:00 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΘΕΣΗ ΔΟΓΡΗ, ΚΤΗΜΑ ΠΙΘΑΡΙ – ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ
11:00 – 13:00 ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (θετικά και αρνητικά στοιχεία) Ε. Στεφανουδάκη, Λ. Μικάλεφ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ Κώστας Τερτιβανίδης, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Χαλκιδικής
13:00 – 14:00 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Αξιολόγηση από chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Καρούμπας Μιλτιάδης, Ζησόπουλος Αναστάσιος, Μπακοδήμος Θωμάς, Μπαλωμένος Ιωάννης, Νταλιάνης Κώστας, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Τόλης Αναστάσιος).
Γευσιγνωσία από το κοινό- Απονομή βραβείων
14.00-16.00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ CHEF ΤΗΣ
ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
-Επίδειξη εδεσμάτων – Παραδοσιακό κέρασμα
17:00 – 18:00: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
– ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ