Oι προκλήσεις και οι προτεραιότητες για Παπαναστασίου

Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, το protothema.gr απευθύνθηκε σε πέντε νέους δημάρχους από την Περιφέρεια της χώρας, προκειμένου να κωδικοποιήσουν τις προκλήσεις και τις προτεραιότητές τους για τον τόπο τους, για τα επόμενα πέντε χρόνια.Ανάμεσά τους τους και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου που ανέφερε:

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει η παροιμία και σε ό,τι αφορά τη νέα δημοτική Αρχή Αγρινίου είναι… ακόμα πιο δύσκολη, αφού χωρίς κανένα περιθώριο χρόνου, πρέπει να αντιπαλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις χρόνιες αδυναμίες και τα χρόνια ελλείμματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Οι προτεραιότητες είναι πολλές και εξίσου σημαντικές. Ομαδοποιώντας τις, μπορώ επιγραμματικά να σταθώ σε δύο – τρία σημεία:

Το πρώτο αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου και την μεγιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες. Δηλαδή, την βελτίωση της καθημερινότητας. Η επιδίωξή μας για μία στιβαρή δημοτική «μηχανή» που να απαντάει στις απαιτήσεις της κοινωνίας του Αγρινίου, προσκρούει στην οικονομική αδυναμία και σε ορισμένες χρόνιες στρεβλώσεις. Ωστόσο, έχουμε σχέδιο αλλά και εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του δήμου. Πιστεύω πως πολύ σύντομα, ο δήμος Αγρινίου μπορεί να μετατραπεί σε πρότυπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των αναγκών του πολίτη, εφόσον όλοι, με πρώτο εμένα, εργαστούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δεύτερο σημείο είναι μεγιστοποίηση της εξωστρέφειας του Αγρινίου. Επί χρόνια, ανεχτήκαμε τον ρόλο του κομπάρσου. Δηλαδή, ενός μίζερου αστικού κέντρου της ελληνικής ενδοχώρας, χωρίς συγκεκριμένο χαρακτήρα, χωρίς αξιοσημείωτη και γνωστή παραγωγή, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος για να το επισκεφθεί κάποιος. Το Αγρίνιο θα αναδείξει τα πλεονεκτήματά του και στα επόμενα χρόνια, θα ανασυγκροτήσει την παραγωγή, αλλά και την μορφή του. Ήδη σχεδιάζουμε ένα πλέγμα δράσεων που θα μας βγάλει… από το «καβούκι μας». Θέλουμε ένα Αγρίνιο «ανοικτό» και συνεργάσιμο με άλλους δήμους της Ελλάδας και της Ευρώπης, που να έλκει προγράμματα δράσεις, και επενδυτές, που να ενσωματώνει δοκιμασμένες καλές ιδέες και ταυτόχρονα, να αναδεικνύει τα προϊόντα και την επιχειρηματικότητά του, τον κρυμμένο πολιτισμικό πλούτο του, αλλά και το σπάνιο φυσικό τοπίο που του προικοδότησαν, ο Αχελώος και η λίμνη Τριχωνίδα.

Τέλος, το τρίτο σημείο είναι ο εξορθολογισμός των οικονομικών και η εξυγίανση του δήμου. Έχουμε ξεκινήσει απογραφή, προκειμένου να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά όμως πιστεύουμε πως με νοικοκύρεμα και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, θα βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας. Και επιπλέον, θα θέσουμε ως στόχο μία νέα οικονομική στρατηγική, που θα αποσκοπεί στην εισροή εσόδων από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων που διατίθενται για δράσεις ανάπτυξης και συνεργασίας των δήμων, εντός ή και εκτός του ΕΣΠΑ.