Φεστιβάλ «Ελαία 2014» στο Αγρίνιο [HDvideo + pics]

Ξεκίνησαν χθες οι διήμερες εκδηλώσεις «Ελαία 2014» που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στα πλαίσια του έργου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας «Δράσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς που αφορούν στην Ποιότητα, στον Πολιτισμό, στην Υγεία και στη Γαστρονομία- Promotional workshops for olive products-quality health and gastronomy aspects».

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το τηλεοπτικό ρεπορτάζ

Η διήμερη εορτή ξεκίνησε χθυες το πρωί με ημερίδα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο με θέμα “ποιότητα, πολιτισμός, υγεία και γαστρονομία”. Και συνεχίστηκε το απόγευμα στο χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς με έκθεση τυποποιημένων προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου και μιθα παράλληλη δράση που περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας με θεμά τα παλιά ελαιοτριβεία της Μακρυνείας.Βασικός σκοπός των δράσεων η προβολή και η προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου δίνοντας έμφαση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, στη διατροφική αξία τους και τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία του καταναλωτή. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου εγκαινιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι “η ελιά και το λάδι είναι ο “χρυσός της Μεσογείου” και οι εκθέτες δείχνουν ότι έχουμε εξαιρετικά προϊόντα. Στόχος της δημοτικής αρχής θα είναι να στηρίξει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του τόπου μας να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους και να τα “βγάλουν προς τα έξω”. Μόνο με την εξωστρέφεια μπορούμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό πλούτο του τόπου μας”.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
10:30- 11:00 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΘΕΣΗ ΔΟΓΡΗ, ΚΤΗΜΑ ΠΙΘΑΡΙ – ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ
11:00 – 13:00 ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (θετικά και αρνητικά στοιχεία) Ε. Στεφανουδάκη, Λ. Μικάλεφ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ Κώστας Τερτιβανίδης, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Χαλκιδικής
13:00 – 14:00 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Αξιολόγηση από chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Καρούμπας Μιλτιάδης, Ζησόπουλος Αναστάσιος, Μπακοδήμος Θωμάς, Μπαλωμένος Ιωάννης, Νταλιάνης Κώστας, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Τόλης Αναστάσιος).
Γευσιγνωσία από το κοινό- Απονομή βραβείων
14.00-16.00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ CHEF ΤΗΣ
ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
-Επίδειξη εδεσμάτων – Παραδοσιακό κέρασμα
17:00 – 18:00: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
– ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ