Αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης παρουσίασε ο δήμαρχος Μεσολογγίου

Νίκος Καραπάνος: «Δίνουμε ενεργό ρόλο στα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων»
Το πλαίσιο της συνεργασίας των συμβουλίων, των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με τη δημοτική αρχή παρουσίασε ο δήμαρχος, Νίκος Καραπάνος στους προέδρους και τα μέλη των συμβουλίων σε σύσκεψη που έγινε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 3/10.Ο κ. Καραπάνος ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να γίνει αξιολόγηση και ιεράρχηση των προβλημάτων της κάθε κοινότητας για να δοθούν λύσεις, με τον ανάλογο προγραμματισμό.

Στις άμεσες κατευθύνσεις που έδωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου είναι η καταγραφή της κινητής και κυρίως ακίνητης περιουσίας, ώστε να συνταχθεί ενιαίο περιουσιολόγιο για το δήμο, κάτι που δεν υφίσταται, σε ολοκληρωμένη μορφή καθώς και η συγκέντρωση των φακέλων για την αδειοδότηση κτηριακών υποδομών όπως σχολεία κλπ.Ο δήμαρχος Μεσολογγίου ζήτησε να γίνονται εισηγήσεις από τα τοπικά συμβούλια στο δημοτικό συμβούλιο για να λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις, να υπάρχει συνεργασία, τον γενικό γραμματέα του δήμου, με τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους συμβούλους για να δίνονται από κοινού λύσεις στα ζητήματα. Σε αυτό το θέμα ο κ. Καραπάνος υπογράμμισε ότι οι εισηγήσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην κείμενη νομοθεσία.Ξεκαθάρισε επίσης, ότι θα δοθεί στις κοινότητες η παγία χρηματοδότηση που δικαιούνται, τονίζοντας ότι θα δοθεί σε όλες τις κοινότητες με προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι ανάλογες προτάσεις για το που θα διατεθούν τα χρήματα έτσι ώστε να υπάρξει το μέγιστο όφελος για τους κατοίκους των κοινοτήτων.Επίσης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα, σε όλες τις κοινότητες θα διατεθεί γραμματειακή υποστήριξη, για τουλάχιστον δυο ημέρες την εβδομάδα, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, όπως επίσης θα καθαρίζονται και τα γραφεία των κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, στη χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών τονίζοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα των τοπικών συμβουλίων η έκδοση τέτοιων δικαιολογητικών.Τέλος ο κ. Καραπάνος ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των μελών των τοπικών συμβουλίων αφού όπως υπογράμμισε στόχος του, είναι αυτά να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην προώθηση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο ενός μοντέλου διοίκησης του δήμου που θα έχει βάση την αποκέντρωση.

Κατά την συνάντηση έγινε παρουσίαση του γενικού γραμματέα του δήμου , Νίκου Σολδάτου, των αντιδημάρχων και του προέδρου της ΔΕΥΑΜ. «Είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε στους προέδρους και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας το μοντέλο διοικητικής λειτουργίας που εφαρμόζουμε στο δήμο.Ένα μοντέλο που έχει βάση την αποκέντρωση.Πεποίθησή μου είναι ότι πού σύντομα θα υπάρξουν ορατά αποτελέσματα και θα δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του δήμου.Ανάλογες συναντήσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αξιολογείται η εφαρμογή αυτού του μοντέλου.Για εμάς τα μέλη των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων είναι το αυτί μας, στην κοινωνία και οφείλουμε να ακούμε και κυρίως να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας» τόνισε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος μετά το τέλος της συνάντησης.