Ξανά στην Πολεμική Σημαία το 2/39 Σ.Ε στο Μεσολόγγι ο Ταξιάρχης του Αριστείου Ανδρείας

Mια λαμπρή τελετή παραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/10  στο 2/39 Σ.Ε στο Μεσολόγγι. Ο λόγος για την Τελετή Απονομής του Απολεσθέντος Μεταλλίου Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στην Πολεμική Σημαία, του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αντιστράτηγου Διοικητή Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού Πέτρου Γεωργίου, ο οποίος έκανε την απονομή. Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων αρκετοί πολίτες.

Η Πολεμική Σημαία του Συντάγματος έχει παρασημοφορηθεί τρεις φορές. ∆ύο φορές έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και μία φορά με το Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό.

Πρώτη φορά με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας για τη δράση του Συντάγματος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο (ΦΕΚαρ163/17 Ιουλίου 1921 σελ 5). Αψευδείς μάρτυρες αυτής το Μνημείο Πέσόντων στο Πιρότ και το πέρασμα του από τη Σόφια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Με το Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό επίσης για τη δράση του Συντάγματος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο ως επιστέγασμα των ηρωικών του πράξεων, μεταξύ των τριών μόνον Συνταγμάτων ( επί συνόλου 20) που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Μέτωπο από την «Παλαιά Ελλάδα».

Την δεύτερη φορά με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τρίτη συνολικά φορά, παρασημοφορήθηκε για τη δράση του στη Μικρασιατική εκστρατεία. Συγκεκριμένα για την την πολύνεκρη μάχη του Αβγκίν της Προύσας (Μάρτιος 1921) όπου σε ένα 48 ωρο έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή δύο ∆ιοικητές του Συντάγματος και δύο τραυματίστηκαν. Ακολούθησε η περίφημη μάχη του Καρά – Κουγιού (Αύγουστος 1921) όπου έπεσε επικεφαλής των ανδρών του ο γενναίος ∆ιοικητής του Συντάγματος Συνταγματάρχης Καραχρήστος Βλάσιος, από τους Χαλκιόπουλους Βάλτου Αιτ / νίας του οποίου το όνομα τιμής ένεκεν φέρει το Σύνταγμα.