“Φεστιβάλ Ελαία” στο Αγρίνιο : οι νικητές της γευσιγνωσίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, στο Αγρίνιο και στη Δογρή – Λίμνη Τριχωνίδα, οι εκδηλώσεις για την προώθηση ελαιολάδου και ελιάς της Αιτωλ/νίας. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ελιάς και υποτροπικών φυτών Χανίων, του Δήμου Αγρινίου, του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη μέρα, Παρασκευή, περιελάμβανε: Ημερίδα στο Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας – Αγρίνιο, πρωί – απόγευμα, όπου μίλησαν εκλεκτοί επιστήμονες από διάφορα μέρη, καθώς και Αγρινιώτες. Τις ομιλίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου και στο τέλος γίνονταν διαλογική συζήτηση με το κοινό.
Στη συνέχεια, από τις 7 μ.μ., στο χώρο της ανακαινισμένης Λαχαναγοράς του Αγρινίου έγιναν τα εγκαίνια τριών εκθέσεων, τις οποίες παρακολούθησε επίσης πλήθος κόσμου:
1) Ελιάς και Ελαιολάδου
2) Παιδικής Ζωγραφικής των Δημοτικών και άλλων ειδικών Σχολείων του Αγρινίου με θέμα την Ελιά και το λάδι
3) Φωτογραφίας με θέμα «Παλαιά Ελαιοτριβεία Μακρυνείας» από τη φωτογραφική Ομάδα ART8 του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου και έγιναν οι βραβεύσεις με την παρουσία επίσης πλήθος κόσμου.

Ενώ το πρωί της ίδιας μέρας, στον χώρο της Λαχαναγοράς έγινε επίδειξη γαστρονομίας σε παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Παιδομαγειρέματα», Δεκατιανό με βάση την ελιά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τοπικούς chefs.
Την επομένη, Σάββατο πρωί, στη λίμνη Τριχωνίδα και στο Κτήμα «ΠΙΘΑΡΙ», στη Δογρή, οι Γυναικείοι Σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα, παρουσίασαν φαγητά και γλυκά με βάση το αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Στην ωραία διακοσμημένη αίθουσα γάμων, από την Διευθύντρια του Κέντρου κα Δήμητρα Λάμπρη, εξέθεσαν εδέσματά τους οι εξής Σύλλογοι:
– Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών
– Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλ/νίας
– Σύλλογος «Οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλ/νίας, έδρα: Αγρίνιο (20 πιατέλες, κηραλοιφή, σαπούνι, θεραπευτικά λάδια με αρωματικά φυτά και φάρμακα από φύλλα και άνθη ελιάς),
– Σύλλογος Γυναικών Παναιτωλίου
– Σύλλογος Αγιοβλασιτών
– Σύλλογος Γυναικών Άνω Κεράσοβου
– Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό εργαστήρι – Αγρίνιο.
Τα τραπέζια ήταν γεμάτα εκλεκτά φαγητά και γλυκά, καθώς και εδέσματα του καταστήματος. Μετά από τις διάφορες ομιλίες και τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, οι chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος πέρασαν από όλα τα τραπέζια, δοκίμασαν φαγητά και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι Γυναίκες της Αιτωλ/νίας ξέρουν να μαγειρεύουν». Ακολούθησε γευσιγνωσία από το Κοινό, και τέλος έγινε η απονομή βραβείων.
Έτσι έλαβαν:
1) Το Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμα Συμμετοχής τα τρία αδελφά Σωματεία Αγρινίου: Σύλλογος Γυναικών, Λαογραφικό Μουσείο και οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου
2) Το Ασημένιο Μετάλλιο και Δίπλωμα Συμμετοχής ο Σύλλογος Γυναικών Παναιτωλίου
3) Το Χάλκινο Μετάλλιο και Δίπλωμα Συμμετοχής το Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι.
Διπλώματα συμμετοχής έλαβαν και όλοι οι άλλοι Σύλλογοι, καθώς και μεμονωμένα άτομα. Το χρυσό μετάλλιο και το Δίπλωμα παρέλαβε, ως εκπρόσωπος η Πρόεδρος κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, η οποία ευχαρίστησε και είπε ότι δεν το παίρνει προσωπικά η ίδια, αλλά με όλες τις συνεργάτιδές της, συγχάρηκε τον Δήμο Αγρινίου και την Οργανωτική επιτροπή για την άψογη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, και έχοντας τον κ. Δήμαρχο απέναντί της έδραξε την ευκαιρία να τονίσει την αναγκαιότητα στέγασης του Λαογραφικού Μουσείου, ώστε να αποφύγουν την έξωση. Οι Καπναποθήκες του Ε.Ο.Κ., είπε χαρακτηριστικά, μας περιμένουν. Χρειάζονται, φυσικά, κάποια αποκατάσταση, εσωτερικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, απλώς χρειάζονται φως, νερό, θέρμανση κ.λ.π. Άλλωστε γι’ αυτό το σκοπό παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης στο Δήμο Αγρινίου.
Για να στεγαστούν εκεί: Το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλ/νίας, το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου, ο Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΥΣ» και το υπό ίδρυση Μουσείο Καπνού. Δηλαδή να γίνουν ένα Κέντρο Πολιτισμού, το οποίο λείπει από το Αγρίνιο και το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή τουριστικά δεδομένα θα είναι κάτι, που θα συμβάλει στον Τουρισμό Πόλεων.
Τέλος, οι εκδηλώσεις στην Τριχωνίδα έκλεισαν με Αγώνες στη Λίμνη και στη συνέχεια με Συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.