Εξωραΐζει ο Κυριακόπουλος τη δυσχερή κατάσταση του νοσοκομείου, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος στο Μεσολόγγι

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του Διοικητή της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου, βάλλει κατά του Γ. Κυριακόπουλου κατηγορώντας για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη δεινή πραγματικότητα και συγκεκριμένα επικρίνει την άποψή του ότι οι Καρδιολόγοι δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητοι σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου επισημαίνει τα εξής:
Η συνέντευξη παρουσίασε στο κοινό στοιχεία με τις πραγματικές ελλείψεις στο Ιατρικό προσωπικό, προσπαθώντας να εξωραϊσει μια πολύ σοβαρή κατάσταση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη δεινή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα υποστηρίχτηκε η προφανώς παράλογη άποψη ότι οι Καρδιολόγοι δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητοι σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και μπορούν να αντικατασταθούν από Παθολόγους ή Γενικούς Ιατρούς, που θα αντιμετωπίσουν το οξύ καρδιολογικό περιστατικό που θα προσέλθει στα ΤΕΠ. Η πραγματικότητα είναι ότι το βαρύ καρδιολογικό περιστατικό για να έχει ελπίδες να επιβιώσει μέχρι να φτάσει στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, χρήζει εξειδικευμένης καρδιολογικής αντιμετώπισης που μόνο ένας έμπειρος Καρδιολόγος μπορεί να προσφέρει. Επιπλέον τα καθημερινά περιστατικά που φτάνουν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου είναι συνήθως μεικτά και χρήζουν καρδιολογικής εκτίμησης και αντιμετώπισης πριν αντιμετωπισθούν τα παθολογικά τους προβλήματα. Η απουσία Καρδιολόγου δυσχεραίνει κατά πολύ την ήδη δυσμενή θέση του Παθολόγου, αναγκάζοντάς τον να προβαίνει σε χρονοβόρες διακομιδές σε γειτονικά νοσοκομεία για καρδιολογική εκτίμηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Επιπλέον η ακεραιότητα των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών είναι επισφαλής σε περίπτωση που υποστούν καρδιολογικό συμβάν, ενώ ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν επειγόντως ή σε τακτική βάση και επίτοκες που πρέπει να γεννήσουν, χρήζουν επίσης καρδιολογικής εκτίμησης. Άρα οι Καρδιολόγοι του νοσοκομείου Μεσολογγίου δεν χρειάζονται για να κάνουν μπαλονάκι ή χειρουργικές επεμβάσεις ( όπως ατυχώς αναφέρθηκε ), αλλά για τις καθημερινές σοβαρές καρδιολογικές ανάγκες των ασθενών που καμιά άλλη ειδικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Είναι λυπηρό να υποτιμάται και να διαλύεται μια κλινική που έχει επιδείξει σοβαρό και πολύτιμο ιατρικό έργο, στελεχωμένη με εξαίρετους επιστήμονες, στην υπηρεσία πάντα των πολιτών του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής (80.000) κάτοικοι.

Δυστυχώς, φτάσαμε στην σημερινή θλιβερή κατάσταση να παραμένουν στο νοσοκομείο μόνο δύο Καρδιολόγοι καθώς και ο τρίτος Καρδιολόγος που μετακινήθηκε παρά τη θέλησή του στη Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου, υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Επιπλέον με τη λογική αυτή Καρδιολόγοι θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία (π.χ. πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ρίου και Ιωαννίνων για την 6η ΥΠΠΕ). Όσον αφορά τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, αυτή επανδρώνεται από τρεις Παθολόγους που η οργανική τους θέση είναι σε Κέντρα Υγείας, καθώς δεν έχει εδώ και πολύ καιρό προκηρυχθεί θέση Παθολόγου για το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Τον τελευταίο μόνο μήνα μετακινήθηκε ένας επιπλέον Παθολόγος από το Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά και πάλι δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι εφημερίες του μήνα με αποτέλεσμα να εφημερεύουν Γενικοί Ιατροί αντί Παθολόγων τις κενές ημέρες, γεγονός που είναι προδήλως παράνομο. Εννοείται ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί καμιά θέση Παθολόγου, ούτε καν σε θέση Επικουρικού Ιατρού.

Αναφέρθηκε ότι θα λειτουργήσει αξονικός τομογράφος και μαστογράφος, ενώ υπολειτουργεί ήδη το ακτινολογικό τμήμα χωρίς να καλύπτονται όλες οι εφημερίες του μήνα. Επιπλέον το απαρχαιωμένο μηχάνημα υπερήχων κάνει εξαιρετικά δυσχερή την όποια διάγνωση, ενώ δεν ειπώθηκε τίποτα για το πώς θα βρεθεί εξειδικευμένος Ακτινολόγος, για να χειριστεί τα δύο νέα μηχανήματα. Αναφέρεται ότι η Μαιευτική κλινική λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι αυτό δυνατό, χωρίς τη συνεχή παρουσία Παιδιάτρου αφού η μοναδική Παιδίατρος έρχεται μόνο κάποια πρωινά για τακτικό ιατρείο και πραγματοποιεί μόνο 4 εφημερίες στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Όπως έχει επισημανθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο και στο παρελθόν η διενέργεια τοκετών χωρίς τη συνεχή κάλυψη του νοσοκομείου από Παιδίατρο, δεδομένης της ολιγοήμερης νοσηλείας του νεογνού, συνιστά μια πολύ επισφαλή τακτική.

Επιπλέον οι Εργαστηριακές εξετάσεις που εκτελούνται στο νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι ελλιπέστατες, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν εκτελείται η εξέταση φερριτίνης (βασική για τη διερεύνηση μιας απλής αναιμίας), γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (βασική εξέταση για το σακχαρώδη διαβήτη), τροπονίνης (έλεγχος για καρδιακή ισχαιμία), ούτε καν πλήρης γενική εξέταση ούρων αφού δεν λειτουργεί το μηχάνημα για περισσότερο από ένα χρόνο! Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται Ιατροί και ασθενείς μεταφέροντας κάθε μέρα μπουκαλάκια σε ιδιωτικά εργαστήρια ή και στο νοσοκομείο Αγρινίου, που καθυστερεί σημαντικά να τις εκτελέσει, καθώς επιβαρύνεται με επιπλέον φόρτο εργασίας. Έτσι η νοσηλεία κάθε ασθενούς καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.

Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί προπαγάνδα η έλλειψη “λιγοστών” Ιατρών όταν το νοσοκομείο δεν καλύπτεται για πάνω από 25 ημέρες το μήνα από Παιδίατρο, Νευρολόγο, Ουρολόγο, Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, Ψυχίατρο, και για πάνω από 15 από Καρδιολόγο, Αναισθησιολόγο και Νεφρολόγο.Επίσης για το μήνα Νοέμβριο, παραμένουν ακάλυπτες στο πρόγραμμα εφημεριών 5 ημέρες στο Μικροβιολογικό εργαστήριο και 8 ημέρες στο Ακτινολογικό τμήμα και την Ορθοπεδική κλινική! Επιπροσθέτως, η Παθολογική κλινική, που σημειωτέον έχει με διαφορά το μεγαλύτερο όγκο ασθενών, λειτουργεί πλέον τις νύχτες με μία μόνο νοσηλεύτρια, διότι καταργήθηκε και ο βοηθός θαλάμου από τις συγκεκριμένες βάρδιες, με αποτέλεσμα να γίνεται εξαιρετικά δυσχερής η νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών. Τελειώνοντας υπογραμίζουμε την ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, φυσικά και τις συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
KONTOΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΒΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ