Οφειλές 2,2 εκατ. ευρώ εξοφλεί από τα ληξιπρόθεσμα ο δήμος Αγρινίου [HDvideo]

Αναρτήθηκε χθες στη “Διαύγεια” λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (δείτε την αναλυτικά στο τέλος της ανάρτησης), με την οποία ο δήμος Αγρινίου επιχορηγείται με 2,2 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου πρόκειται για μια δωρέαν για το δήμο Αγρινίου ρύθμιση, που δεν αφορά μελλοντική παρακράτηση πόρων του δήμου, όπως συνέβη με ανάλογα προγράμματα του ΥΠΕΣ κατά το παρελθόν.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr βίντεο από τη συνεδρίαση

Αυτή ήταν η αιτία της εντονότατης διαμάχης ανάμεσα στον Γ. Παπαναστασίου και τον πρώην δήμαρχο Π. Μοσχολιό που εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν αυτή η ρύθμιση των οφειλών θα συνδυαστεί με μελλοντικές παρακρατήσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου τα χρήματα αυτά θα δωθούν σε όσους οφείλει ο δήμος απ’ ευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς την παρεμβολή του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα από τα 2.226.240 ευρώ που είναι για την ακρίβεια η επιχορήγηση, τα 800.000 θα δωθούν για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ποσό που είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου και πλέον σύμφωνα με το δήμαρχο Αγρινίου τα χρήματα αυτά θα απελευθερωθούν για άλλες δράσεις. Τα υλόποιπα χρήματα της επιχορήγησης θα δοθούν σε βεβαιωμένες οφειλές του δήμου με σειρά παλαιότητας των οφειλών. Ο Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε αυτή την απόφαση “μποναμά” για το δήμο και την τοπική αγορά και τόνισε ότι πλέον οι υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να στείλλουν όλα τα απαιρήτητα στοιχεία στο ΥΠΕΣ και να απορροφηθεί όλο το διαθέσιμο ποσό.

Ο Γ. Παπαναστασίου εγκάλεσε τον Π. Μοσχολιό επειδή που δεν είχε επιχειρήσει να επωφεληθεί ο δήμος από την ευεργετική διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα. Εκτίμησε μάλιστα πως ο πρώην δήμαρχος ενήργησε έτσι, θέλοντας να παραπλανήσει τον κόσμο του Αγρινίου με τα περί υγιούς οικονομικά δήμου, λέγοντας πως ο Π. Μοσχολιός χωρίς να ενταχθεί στο πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές απέκρυπτε ότι το χρέος προς τρίτους ήταν 4,5 εκατ. ευρώ περίπου. “Γιατί δεν μπήκατε στη ρύθμιση το 2013, όταν μετά από νομοθετική παρέμβαση τα χρήματα αυτά δίνονταν χωρίς παρακράτηση;” ρώτησε ο Γ. Παπαναστασίου τον Π. Μοσχολιό και συνέχισε λέγοντας “δεν ξέρατε τι σας γίνονταν απλά προεδρεύατε, για να μην σας πω τι μας είπαν οι παράγοντες του ΥΠΕΣ που απορούσαν που δεν ζητάγατε να ενταχθεί ο δήμος στο πρόγραμμα.”

Από την πλευρά του ο Π. Μοσχολιός αμφισβήτησε ότι δεν θα παρακρατηθούν τα χρήματα αυτά, ενώ υπολόγισε στα 2,5 και όχι στα 4,5 εκατ. τις οφειλές προς τρίτους. Στις αιτιάσεις Παπαναστασίου απάντησε πως επειδή ο δήμος δεν εντάχθηκε στην πρώτο πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα όπου τα χρήματα παρακρατούνταν από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις “εσείς βρήκατε “καθαρό το τραπέζι” για να ενταχθείτε τώρα στη ρύθμιση”. Ανέφερε ακόμη πως ο Γ. Παπαναστασίου δεν θα πρέπει να παρουσιάσει την εξέλιξη αυτή ως προσωπικό του επίτευγμα και πρόσθεσε πως με τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι εφικτή τώρα μια τέτοια ένταξη. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν δόθηκε απάντηση γιατί ο δήμος δεν εντάχθηκε νωρίτερα στο πρόγραμμα.

ρεπορτάζ : Παπαδάκης Δημήτρης

Aναλυτικά η απόφαση του ΥΠΕΣ