Ελαία 2014: Ημερολόγιο με τα έργα μαθητών

Mε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, όπου πρωταγωνιστεί η ελιά και τα προϊόντα της και φιλοτεχνείται από βραβευμένα έργα μαθητών, του καλλιτεχνικού διαγωνισμού «Ελιά και λάδι ο χρυσός της Μεσογείου» ολοκληρώνονται οι δράσεις της «ΕΛΑΙΑ 2014».

Ο Δήμος Αγρινίου διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2014 στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, ‘Δράσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς που αφορούν στην Ποιότητα, στον Πολιτισμό, στην Υγεία και στη Γαστρονομία-Promotional workshops for olive products-quality health and gastronomy aspects- Το αντικείμενο του έργου ήταν η προβολή και η προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου δίνοντας έμφαση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, στη διατροφική αξία τους και στις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία του καταναλωτή’.
Στα πλαίσια της διήμερης εορτής διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν 10 διαφορετικές δράσεις μεταξύ των οποίων και Καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα ‘Ελιά και λάδι, ο χρυσός της Μεσογείου’.

Οι επιμέρους στόχοι των δράσεων ήταν η:
1. Προώθηση ελαιόλαδου και ελιών σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα.
2. Ενίσχυση της κατανάλωσης του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
3. Αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την ποιότητα .
4. Κατανόηση των θρεπτικών, θεραπευτικών και άλλων ιδιοτήτων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
5. Ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν και να βιώσουν τη γαστρονομική ευελιξία των δύο αυτών προϊόντων και να γνωρίζουν τα οφέλη από αυτή.
6. Προώθηση της ευαισθητοποίησης και της εκτίμησης των ελαιοκομικών προϊόντων της περιοχής.
7. Σημασία της σήμανσης/τυποποίησης των προϊόντων ελιάς.

Στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό συμμετείχαν 647 μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού από 17 σχολεία του Δήμου Αγρινίου ( 20 Δημοτικό Αγρινίου, 20 Δημοτικό Θεστιέων, 20 Δημοτικό Παναιτωλικού, 30 Δημοτικό Αγρινίου, 50 Δημοτικό Αγρινίου, 60 Δημοτικό Αγρινίου, 70 Δημοτικό Αγρινίου, 80 Δημοτικό Αγρινίου, 100 Δημοτικό Αγρινίου, 110 Δημοτικό Αγρινίου, 120 Δημοτικό Αγρινίου, 170 Δημοτικό Αγρινίου, 200 Δημοτικό Αγρινίου, Δημοτικό Αγγελοκάστρου, Δημοτικό Νεάπολης, Δημοτικό Σχολείο Λεπενούς και τα Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα). Στην έκθεση του καλλιτεχνικού διαγωνισμού που ακολούθησε εκτέθηκαν όλα τα έργα των μαθητών καθώς επίσης και έργα από Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως ‘Παναγία Ελεούσα’, από τον Εθελοντικό Οργανισμό για παιδιά ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’ και την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου σε αίθουσα της Δημοτικής Αγοράς του Δήμου Αγρινίου.Τα έργα έκριναν η Κριτική Επιτροπή του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου αποτελούμενη από τον Καλλιτεχνικό Δ/ντη Χρήστο Γαρουφαλή και τους δασκάλους ζωγραφικής Μαχαλιώτη Μαρία και Πανή Δημήτριο.

Βραβεύτηκαν 12 έργα των παρακάτω μαθητών των Δημοτικών Σχολείων.
Βραβείο ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
1ο Σκεπετάρη Ευρυδίκη, τάξη ΣΤ’2 11ο Δημοτικό Σχολείο
2ο Ομαδικό έργο Ε’2 Παλαϊνης Νικήτας,Παλαϊνης Κωστής, Λιαμέτη Πηνελόπη, Μιτρούση Σάρα,Μέντζος Βασίλης10ο Δημοτικό Σχολείο
3ο Σιδέρη Νίκη, τάξη ΣΤ’1 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης
4ο Ομαδικό έργο Τασιούλη Ευσταθία ΣΤ’, Κακούρη Δέσποινα ΣΤ’,Βελή Μαρία ΣΤ’,Ευθυμίου Γεωργία ΣΤ’, Βάτσιος Κων-νος Ε’ 2ο Δημοτικό Σχολείο Θεστιέων, Ε & ΣΤ’
5ο Γιαννοκώστα Γεωργία Ε’1 10ο Δημοτικό
6ο Ομαδικό έργο τάξη ΣΤ1’Αράχωβας Άγγελος, Αποστολοπούλου Ευφροσύνη, Τόλη Αθανασία, Πάνου Χρήστος 17ο Δημοτικό Σχολείο
7ο Παρασκευοπούλου Δήμητρα, τάξη Στ’ 8ο Δημοτικό Σχολείο
8ο Παππά Διονυσία, τάξη Ε’3 10ο Δημοτικό Σχολείο
9ο Πολύζου Θεοδοσία, τάξη Ε’3 10ο Δημοτικό Σχολείο
10ο Ομαδικό έργο τάξη ΣΤ1Γεωργίου Σταυριανή,Καρατζιούνης Γρηγόρης 5ο Δημοτικό Σχολείο
11ο Μιχαλακοπούλου Κλειώ, τάξη ΣΤ1’ 8ο Δημοτικό Σχολείο
12ο Καραλή Αγγελική, τάξη Ε’ 8ο Δημοτικό Σχολείο

Η παρούσα έκδοση του ημερολογίου φιλοτεχνείται από τα δώδεκα πιο πάνω αναφερόμενα βραβευμένα έργα των μαθητών και συμπεριλαμβάνει συνταγές για δεκατιανό με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο οι οποίες εκτελέστηκαν στα ‘Παιδομαγειρέματα’ στις 26/9/2014 στη Δημοτική Αγορά στα πλαίσια της δράσης. Τις συνταγές εκτέλεσαν οι chef Καρανδρίκας Γεώργιος και Μαμασούλα Ειρήνη των Hotel Marpessa-Bistro 17 και Ηλιάστρα αντίστοιχα και η ενημέρωση των παιδιών έγινε από την κ. Μαραζιώτη Αικατερίνη Εκπαιδευτικό και Σύμβουλο Διατροφής και τη κ. Λυμπέρη Μαρία, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc.

Με αυτές τις δράσεις δόθηκε η ευκαιρία στα παιδία να καταλάβουν τα οφέλη από τα δυο αυτά σημαντικά γεωργικά προϊόντα την ελιά και το ελαιόλαδο, τη σημαντικότητα της σήμανσης/ τυποποίησης των προϊόντων αυτών και να μάθουν και να βιώσουν τη γαστρονομική αξία και ευελιξία τους.