13,5 εκατ. ευρώ τα χρέη του δήμου Μεσολογγίου [HDvideo]

Λάβρος ο δήμαρχος Μεσολογγίου κατά των πεπραγμένων της προηγούμενης δημοτικής αρχής
Ν. Καραπάνος: “Δεν ήρθαμε εδώ για να παίξουμε, δεν ήρθαμε εδώ για να σας καλύψουμε. Καταθέτω το “νοικοκύρεμα” που μας έλεγαν για τη βιωσιμότητα του δήμου” – “Ό,τι θέματα διαπιστώνουμε πως υπάρχει δόση παρανομίας τα στέλνουμε στη δικαιοσύνη” – “Θα συνεργαστώ με όποιον έχει να δώσει κάτι θέτικο για το Μεσολόγγι”

Συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών έδωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος. Ο νέος δήμαρχος Μεσολογγίου αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που έκανε για την βελτίωση της κατάστασης σε διάφορους τομείς του δήμου, ωστόσο τον απολογισμό αυτόν επισκίασαν οι αποκαλύψεις και οι αναφορές του για κακοδιαχείριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και για την πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του δήμου Μεσολογγίου.

Δείτε αναλυτικά στην webtv του myagrinio.gr τη συνέντευξη τύπου του Ν. Καραπάνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Καραπάνος τα χρέη του δήμου Μεσολογγίου είναι συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 13.432.701,40) και το ποσό αυτό αναλύεται, σε 6.160.048,77 ευρώ που είναι το χρέος της ΔΕΥΑΜ, 882.679,75 ευρώ το χρέος του Πνευματικού Κέντρου, 478.670,25 ευρώ το χρέος της Κοινοφελούς Επιχείρησης, 639.689,62 το χρέος του ΧΥΤΑ, και 5.271.613,01 ευρώ το χρέος του δήμου μαζί με τις μη τελεσίδικες δικαστικές καθώς και τις αποζημιώσεις γης-επικειμένων. “Δεν ήρθαμε εδώ για να παίξουμε, δεν ήρθαμε για λαμογιές, δεν ήρθαμε εδώ για να σας καλύψουμε. Καταθέτω το “νοικοκύρεμα” για να ξέρετε τι παραδώσανε, το “νοικοκύρεμα” για τη βιωσιμότητα του δήμου, το “νοικοκύρεμα” που θα κληθείτε να πληρώσετε” είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραπάνος κραδαίνοντας το χαρτί με τον πίνακα των χρεών του δήμου Μεσολογγίου.

ΚαραπάνοςO N. Kαραπάνος στρέψε τα βέλη του στην προηγούμενη δημοτική αρχή από την αρχή της συνέντευξή του λέγοντας χαρακτηριτισικά : “Δεν είμαστε μάγοι, όποιοι λένε ότι λύνουν προβλήματα ετών μέσα σε τρεις μήνες λένε ψέματα. Υπάρχουν απρόβλεπτα, πολλές φορές τραγελαφικά και πολλές φορές περά από τα όρια της φαντασίας.Ξέρετε ότι ο δήμος μισθώνει δημοτικό παρκινγκ στο Λεσίνι και μάλιστα με σύμβαση μέχρι το 2017;Ξέρετε ότι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν αγωγές κατά του δήμου αμέσως μόλις τέλειωσε η θητεία τους; Ξέρετε ότι κάθε μέρα έχουμε στο δήμο τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις; Ξέρετε ότι ο δήμος έχει καταφέρει να χρωστά και στις τρεις εταιρείες κινητής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σήμερα να κάνουμε χρήση όσων δικαιούμαστε;” Στην συνέχεια ο Ν. Καραπάνος έκανε λόγο για βεβαιωμένα από το 2011 χρέη δημοτών που βρίσκονταν στα συρτάρια χωρίς να ακολουθούνται οι διαδικασίες. “Απλώς για να γίνονται κάποιοι αρεστοί στον κόσμο και δυστυχώς με τον τρόπο τους έβλαψαν και το δήμο, αλλά και σε βάθος χρόνου τον απλό κόσμο. Σίγουρα εδώ υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες” σχολίασε ο Ν. Καραπάνος. Ακόμη σε πίνακα που παρουσίασε ο δήμαρχος Μεσολογγίου η δάπανη του δήμου για καύσιμα δεν ξεπερνά πλέον τις 15.000 ευρώ με μεγαλύτερο στόλο οχημάτων, την ώρα που επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής η δαπάνη κατά μέσο όρο έφτανε τις 27.000 ευρώ ανά μήνα. “Εμείς ελέγχουμε πίσω και ταυτόχρονα προχωράμε μπροστά, ό,τι θέματα διαπιστώνουμε πως υπάρχει δόση παρανομίας τα στέλνουμε στη δικαιοσύνη. Μηνυτήριες αναφορές για διασπάθηση δημοσίου χρήματος έχουν κατατεθεί πέντε, και υπάρχουν άλλες τόσες που διερευνόνται, όταν είμαστε έτοιμοι θα καταθέσουμε και αυτές” είπε ο Ν. Καραπάνος.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου μίλησε για μια σειρά από ενέργειες της δημοτικής αρχής προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο δήμος. Ειδική αναφορά έκανε στη ρύθμιση των 100 δόσεων με τη ΔΕΗ για τις οφειλές της ΔΕΥΑΜ και την ρύθμιση για την περίφημη οφειλή για το οικόπεδο του ΚΤΕΛ μετά την κατάσχεση (400.000 ευρω). Ακόμη μίλησε για την καθημερινή (επί επταημέρου) αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, την επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, την ποκατάσταση βλαβών των απορριμματοφόρων οχημάτων και την αποκομιδή των απορριμμάτων με τριπλάσιο πλέον στόλο. Επίσης έδωσε έμφαση στην έναρξη καταγραφής της κινητής και ακίνητης δημοτικής περιουσίας αλλά και τη διεκδίκηση ακίνητης περιουσίας από την ΕΤΑΔ ΑΕ προς καθώς και στις ενέργειες για τη δημιουργία καταφυγίου των αδέσποτων ζώων.

Ερωτώμενος σχετικά με τη δήλωσή του για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό και τη αντιμετώπιση του Μεσολογγίου από την κυβέρνηση ο Ν. Καραπάνος απάντησε πως “αυτό που έκαναν κάποιοι απαξιώνοντας την πόλη, είτε αυτό λέγεται ανεπιθύμητος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι, είτε απεργία πείνας με αβγοτάραχο και ουίσκι, δεν θα το κάνω, θα συνεργαστώ με όποιον έχει να δώσει κάτι θέτικο για το Μεσολόγγι, θα συνεργαστώ χωρίς κομματικές ιδεολογίες και χρώματα για το καλό το τόπου με τον οποιοδήποτε. Δεν κλείνω την πόρτα σε κανένα. Κρίνετε εσείς αν η κυβέρνηση από αυτά που πετύχαμε στις 100 ημέρες αν βοηθήθηκε ή όχι το Μεσολόγγι”.