Δεν τους φοβίζουν ούτε τα πρόστιμα για τις χωματερές;

σκουπίδια 2Την ώρα που οι ελληνικές αρχές, μετά τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παράνομες χωματερές, συνεχίζουν τις ενέργειες ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, με στόχο τον μηδενισμό τους, τριτοκοσμικές εικόνες παράνομης απόθεσης και καύσης απορριμάτων στην περιοχή του δήμου Ξηρομέρου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το τοπικό blog dragamestonews από την περιοχή του Μαραθιά στον Αστακό είναι ενδεικτικές.

σκουπίδια στην Τριχωνίδα (2)Και φυσικά το φαινόμενο δεν είναι πρωτοτυπία της περιοχής του Ξηρομέρου, αφού αρκετές μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές ξεφυτρώνουν σε πολλές περιοχές όπως π.χ πέριξ της Τριχωνίδας, και ευθύνη φυσικά υπάρχει και στους ασυνείδητους που εναποθέτουν μπάζα ή σκουπίδια κυριολεκτικά, όπου βρούν αλλά και στους φορείς της αυτοδιοίκησης που είναι κατά το νόμο υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, τα πρόστιμα θα μεταβιβάζονται στους δήμους (ή τις περιφέρειες) και ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις Περιφέρεια), με την κεντρική διοίκηση να διατηρεί ρόλο επιτελικό, νομοθέτησης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης ανάλογα με την κατηγορία, ελεγκτικό, χρηματοδοτικό και εν γένει παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης είναι να λειτουργεί δίκτυο υποδομών ώστε κάθε Δήμος να έχει πρόσβαση σε νόμιμη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων.