Ν. Φούντα : Δεν μπορώ να νομιμοποιήσω μια κυβέρνηση που ξέρω ότι θα πάρει νέα μέτρα [HDvideo]

Στην webtv του myagrinio.gr μίλησε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, που μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη ΔΗΜ.ΑΡ έγινε κατά κάποιο τρόπο το πρόσωπο των ημερών. Η ίδια εξηγεί γιατί θα καταψηφίζει στην αυριάνη ψηφοφορία τον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μιλά για την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ, τα τεκτενόμενα στην κεντροαριστερά, την διαπραγματεύση με τους δανειστές και το διακύβευμα της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο αποφεύγει, παρά τα διάφορα σενάρια που διακινούνται, να τοποθετηθεί για το δικό της προσωπικό πολιτικό μέλλον πριν την οριστική προκήρυξη των εκλογών.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξή της στην webtv του myagrinio.gr

Αναφορικά με τον αν μπορεί κάτι να αλλάξει τη στάση της στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει μεταξύ άλλων : “Aπό ό,τι φάνηκε και από την τόσο “αυθόρμητη” συνέντευξη του πρωθυπουργού χθες, δεν υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει κάτι, είχα αφήσει μια μικρή περίπτωση να μην ψηφίσω “παρών”, μόνο αν υπήρχε η αχτίδα της εθνικής συννενόησης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να νομιμοποιήσω μια κυβέρνηση που ξέρω ότι θα πάρει νέα μέτρα, ούτε μια κάκιστη συγκυβέρνηση που από τον Ιούνιο κάτι το ένα λάθος μετά το άλλο”.

Για την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ : “Η ανεξαρτητοιποίησή μου είχε να κάνει με μια σειρά αποφάσεων τον τελευταίο χρόνο, με τις οποίες δεν ήμουν σύμφωνη. Παρ’ όλα αυτά σεβάστηκα τη συλλογικότητα και τις αποφάσεις της ηγεσίας. Όμως η απόφαση της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου άφησε περιθώρια να συνεχίσω στην ΔΗΜ.ΑΡ”.

Για το πολιτικό της μέλλον δηλώνει : “Δεν θα κάνω καμία συζήτηση πριν την Τρίτη και την απόφαση του πρωθυπουργού να διαλύσει τη Βουλή. Μέσα στις επόμενες μέρες θα κληθώ και να συζητήσω και να αποφασίσω, χωρίς να αποκλείω και το ενδεχόμενο να μην είμαι και πάλι υποψήφια. Θέλω πολύ να προσφέρω στον τόπο μου, θέλω όμως να το κάνω με τρόπο που να είμαι σίγουρη ότι θα είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος.”

Για την κεντροαριστερά και την πολυδιάσπασή της : “Είμαι απογοητευμένη από τις εξελίξεις. Αυτός ο κατακερματισμός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν πείθεται να απευθυνθεί σε αυτό το χώρο, ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στο τώρα, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ένας χώρος που πιστεύω ότι μπορεί να δώσει πάρα πολλά, βρέθηκε να εκπροσωπείται από πολλές ομάδες – κινήματα του χώρου, τα οποία δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτή είναι η αλήθεια, αν μπορούσαν να συνεννοηθούν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αν είχε γίνει μια προεκλογική συμφωνία προγραμματική, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους αυτούς που ίσως κατεγραμμένα υπερβαίνουν το 20% του ελληνικού λαού, που θα ήθελαν να εμπιστευτούν αυτό το χώρο.”

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές : “Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα, είναι επιπόλαιος, αν όχι επικίνδυνος. Υπάρχουν τα μέτρα που τα γνωρίζουμε όλοι. Ο Σαμαράς θεωρώ πως πήγε σε εκλογές ακριβώς για να έχει νωπή εντολή να πάρει αυτά τα μέτρα, που τώρα δεν μπορεί να πάρει επειδή έχει εγκλωβιστεί στην ίδια του τη ρητορική. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολυφωνία του και τη στρατηγική του τσαμπουκά με τους ζουρνάδες δεν πείθει τους πολίτες, που φαντάζομαι ότι είναι σίγουροι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πάρει μέτρα που δεν θέλει. Εύχομαι τουλάχιστον να παλέψει να είναι άλλα μέτρα από αυτά που θα του προτείνουν. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει κάτι σε επίπεδο διαπραγμάτευσης που να ανατρέψει την κατάσταση και σίγουρα μια κυβέρνηση με νωπή εντολή που δεν θα είναι με το “μαχαίρι στο λαιμό” σε σχέση για το επόμενο βήμα της. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση με αντισταθμιστικά μέτρα απέναντι σε αυτά της Τρόικα, δεν όμως σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει έτοιμα τέτοια μέτρα.”