Για ένα ομορφότερο Αγρίνιο

Του Δημήτρη Παπαδάκη

H “ασχημούλα του κάμπου”, αυτός ήταν ο τίτλος ενός αφιερώματος του ΓΕΩ της Ελευθεροτυπίας για το Αγρίνιο και έμελλε η φράση αυτή στιγματίσει την πόλη, όπως επίσης η φράση ενός τουριστικού οδηγού πως «το Αγρίνιο είναι μια άσχημη πόλη, η οποία διαθέτει μόνο σταθμό λεωφορείων του ΚΤΕΛ για να φύγει κανείς». Και επειδή οι πόλεις δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστούν, αλλά μόνο να αλλάξουν… υπάρχουν δυο παραδείγματα από δυο γειτονικές μας πόλεις που θα μπορούσαν τουλάχιστον να αποτελέσουν την αφορμή και στο Αγρίνιο να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε σε ανάλογες δράσεις.

Στην Αμφιλοχία πρόσφατα ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει σε ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την χρωματική απόδοση κτιρίων της πόλης. Συγκεκριμένα ο δήμος Αμφιλοχίας θα έχει σύντομα στα χέρια του μια πρόταση για την εικαστική αναμόρφωση των όψεων των κτιρίων της πόλης της Αμφιλοχίας με την χρησιμοποίηση κατάλληλων ψηφιακών μέσων επεξεργασίας εικόνων. Το πρωτογενές υλικό της πρότασης -που αφορά συγκεκριμένους δρόμους στο κέντρο της πόλης- θα είναι αφενός φωτογραφίες και επιτόπιες παρατηρήσεις και αφετέρου εισήγηση σχετική με τα χρώματα που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν. Στη Ναύπακτο πρόσφατα το Λιμενικό Ταμείο πρότεινε στα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας τη διενέργεια εσωτερικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τα σκιάστρα στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης της πόλης. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι το συγκεκριμένο, αφού αφορά ουσιαστικά τη εικόνα των παραλιών της Ναυπάκτου. Ήδη έχουν κατατεθεί πέντε προτάσεις (δείτε εδώ)και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη μελέτη εφαρμογής κτλ.

Να λοιπόν που μπορεί να υπάρξουν προτάσεις και ιδέες που θα αναδείξουν εκτός των άλλων και τη συνεργασία των τοπικών φορέων. Σημειωτέον ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκά προγράμματα που επιδοτούν τέτοιες δράσεις. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξει ανάλογη κινητοποίηση και από το δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (π.χ ΤΕΕ), ώστε να συμβεί επιτέλους “κάτι” και στο Αγρίνιο. Δεν φτάνει να μιλάμε για τα νεοκλασικά ή τις καπναποθήκες που δεν αξιοποιήσαμε. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι… παραδείγματα υπάρχουν!