Περικοπές στη θέρμανση…Οδηγούν γιατρούς σε παραίτηση
Με αερόθερμα και άλλα θερμαντικά σώματα προσπαθούν οι ασθενείς να ζεσταθούν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπως καταγγέλλουν αρκετοί συνοδοί που έχουν τους ανθρώπους τους νοσηλευόμενους.
Ειδικά τις προηγούμενες ημέρες που το κρύο ήταν τσουχτερό, η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό συνέβη για λόγους οικονομίας από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου, επειδή αποφασίστηκε ότι το καλοριφέρ θα ανάβει μόνο 4 ώρες κάθε μέρα για να μην γίνεται μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου. Το κόστος όμως της κατανάλωσης ρεύματος με όλα αυτά τα σώματα που αναγκάζονται οι συγγενείς των ασθενών να φέρνουν από το σπίτι τους θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο. Τα παράπονα ήταν πολλά και εξακολουθούν να είναι, την ίδια ώρα που οι άνθρωποι αυτοί, βλέπουν στο νοσοκομείο να γίνονται εργασίες για την αύξηση των κρεβατιών στο ΤΕΠ. Ήδη ο χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο και τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν τις αλλαγές. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι που θα βρεθούν οι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες αύξησης των κρεβατιών, από πού προέρχονται τα χρήματα και αν είναι απαραίτητη στην παρούσα οικονομική συγκυρία μια τέτοια παρέμβαση ή θα αρκούσε κάποια μικρότερη, αν έγινε διαγωνισμός και πόσο κοστίζει το έργο και αν θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να διατεθούν για άλλες σημαντικότερες ανάγκες του νοσοκομείου.
Βέβαια υπάρχει και περίπτωση να υπάρχουν χορηγοί και δωρητές για τις εργασίες αυτές, ακόμα όμως και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν οι ανάγκες. Το πρώτο ερώτημα που αφορά στα κενά που παρατηρούνται σε ιατρικό προσωπικό απασχολεί περισσότερο, διότι οι υπάρχοντες γιατροί πιέζονται πολύ περισσότερο από αυτό που μπορούν να αποδώσουν σε επίπεδο εφημεριών, για να μπορέσουν να καλύψουν τους έκτακτους, κυρίως, ασθενείς, που πολλές φορές τους οδηγεί στο στάδιο της παραίτησης. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες όταν, στο όνομα της οικονομίας των 30 ευρώ μηνιαίως, η διοίκηση έκοψε την εφημερία γιατρού από το νοσοκομείο και τον έθεσε σε επιφυλακή από το σπίτι. Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση, του να πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο κάθε λίγο, όταν διακομίζεται έκτακτο περιστατικό και θέλησε να καταθέσει την παραίτηση του. Ακόμα και όταν οι γιατροί κάνουν εφημερία στο νοσοκομείο, κατά τις νυχτερινές ώρες που πηγαίνουν για να ξεκουραστούν, αναγκάζονται και ξαπλώνουν με το πουλόβερ και το κασκόλ για να μην παγώσουν, λόγω έλλειψης θέρμανσης στους χώρους τους.
Αν οι αρμόδιοι νομίζουν ότι έτσι μπορεί να λειτουργήσει η υγεία, τότε μάλλον κάνουν κάποιο λάθος. Θα πρέπει και η διοίκηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της όταν αυτές δεν βασίζονται σε διάλογο με τους άμεσα εμπλεκομένους, που είναι οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που έστησαν αυτό το νοσοκομείο και ακόμα το κρατούν στις πλάτες τους. Δεν μπορεί κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική, να κρίνει, για παράδειγμα, πότε πρέπει να χειρουργηθεί ένας ασθενής ή πότε πρέπει να αναβληθεί ένα χειρουργείο. Η κακή σχέση ανάμεσα σε διοικήσεις και εργαζόμενους δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν περισσότερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αρκετοί πολίτες έθεσαν ως μείζον, το ζήτημα του νοσοκομείου Μεσολογγίου, στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν έκανε τη βόλτα του στους δρόμους της πόλης για να ανταλλάξει χειραψία με τον κόσμο.
πηγή : ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ / aixmi-news.gr