Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2015

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην περιοχή μας, (Εθνικό Πάρκο Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Κάτω Ρού και Εκβολών Ποταµών Αχελώου – Ευήνου και Νήσων Εχινάδων) και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ). Ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως κατά το 2ο και το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου εκάστου έτους. Σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) στο οποίο συμμετείχαν η εθελοντική ομάδα “ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου” και ο Φορέας Διαχείρισης λ/μ, μαζί με ορνιθοπαρατηρητές από όλοι την Ελλάδα. Οι συστηματικές καταμετρήσεις ξεκίνησαν από το 1968 αποτελώντας έτσι σήμερα το πιο μακρόχρονο πρόγραμμα παρακολούθησης πανίδας στη χώρα μας

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις 2Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων, ενώ μέσω αυτών των πληροφοριών μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις τυχόν επιπτώσεις του.
Στις φετινές παρατηρήσεις ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία ενός Γερανού (Grus grus ), Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus), Θαλασσοπρίστης ( Mergus serrator ), Δασότρυγγας (Tringa ochropus), Φοινικόπτερα – Φλαμίγκο (Phoenicopterus ruber) και Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus).

Καταγράφηκαν επίσης σημαντικά είδη για διατήρηση όπως Γερακίνες (buteo buteo), Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες.Εντυπωσιακή ήταν η παρατήρηση του Ψαραετού (Pandion haliaetus), αρπακτικών πουλιών που ως δεινοί κυνηγοί βουτούσαν να πιάσουν τα ψάρια!!!