Τα γεφύρια, η “Τέρνα” και η αδιαφορία [video + pics]

Γέφυρα Τέμπλας, φωτό : Δημήτρης Τσάκνης
Γέφυρα Τέμπλας, φωτό : Δημήτρης Τσάκνης
Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν πλέον τα γεφύρια Αυλακίου και Τέμπλας στην κοιλάδα του Αχελώου στην περιοχή του ορεινού Βάλτου από τις μεγάλες φθορές που έχουν υποστεί από τα ορμητικά νερά του Αχελώου εξ’αιτίας της κακοκαιρίας.

Τα ιστορικά και μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας γεφύρια έχουν υποστεί φθορές, το ακρβές όμως μέγεθος της βλάβης που έχουν υποστεί κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να το γνωρίζει, αφού ακόμη δεν υπάρχει εκτίμηση ειδικών σχετικά με τη στατικότητά τους. Κάτι που θα είναι δυνατόν να γίνει όταν υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού και γίνουν αυτοψίες από μηχανικούς της Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες η γέφυρα της Τέμπλας στα Βρουβιανά έχει υποστεί φθορά στον δρόμο του γεφυριού, ενώ η ρωγμή που προϋπήρχε της κακοκαιρίας στο τόξο της γέφυρα έχει ανοίξει περισσότερο. Παρ’όλα αυτά η γέφυρα είναι δυνατόν να επισκευαστεί και να είναι θέμα του καιρού για να υποχωρήσουν τα νερά και να γίνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά και των αρμοδίων για να κινήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάστασή της. Σχεδόν ανάλογες είναι και οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη γέφυρα του Αυλακίου, όπου μεγάλο κομμάτι του δρόμου της γέφυρας έχει υποστεί μεγάλη φθορά, καθώς επίσης και τα πλαϊνά προστατευτικά. Το ανησυχητικό είναι ότι ένα μέρος της υποστήλωσης της γέφυρας φαίνεται ότι έχει διογκωθεί από τα ορμητικά νερά του Αχελώου. Και η γέφυρα του Αυλακίου θεωρείται επισκευάσιμη.

Η “Τέρνα” και η αδιαφορία
Η κακοκαιρία βέβαια και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο στο διαδίκτυο οι κάτοικοι της περιοχής πνέουν μένεα για τους αρμόδιους φορείς που δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις για την συντήρηση και την ενίσχυση των γεφυριών που μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής. Οι κάτοικοι της περιοχής του Ορεινού Βάλτου εδώ και περίπου 7-8 χρόνια είχαν επισημάνει τον κίνδυνο για τα γεφύρια. Μάλιστα συνδέουν την κατάσταση των γεφυριών και ιδίως της γέφυρας της Τέμπλας, με την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος Αυλακίου από την “Τέρνα”. Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι οι τοπικοί φορείς και πολίτες βρέθηκαν σε δικαστική διαμάχη με την κατασκευάστρια εταιρεία κάνοντας λόγο για θέματα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, παράνομες αμμοληψίες και μη αποκατάσταση του χώρου αμμοληψιών που έγιναν για το έργο και τις επιπτώσεις στη στατική επάρκεια της γέφυρας Αυλακίου από τη λειτουργία του έργου. Μάλιστα οι τοπικοί φορείς κάθισαν στο σκαμνί από την εταιρεία για συκοφαντική δυσφήμιση και αθωώθηκαν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για την έκκληση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής οι αρμόδιοι κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς αδιαφόρησαν. Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη επιστολή που είχε αποστείλει από το 2008 στους αρμόδιους φορείς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρουβιανών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» δια του προέδρου του Γ. Ροΐδη (δημοσιεύεται στο vrouviana.gr) που ζητούσε την άμεση επέμβαση για την απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα και την αποκατάστασή της.
Με λύπη μας σας ενημερώνουμε για το εξής σοβαρό θέμα:
Προ διμήνου περίπου, η ανώνυμη εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., που εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ. Μεσογείων 85) και έχει αναλάβει την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αχελώο, μεταξύ των χωριών Βρουβιανών και Αυλακίου, προέβη σε παράνομη αμμοληψία από τον Αχελώο, και συγκεκριμένα από τα σημεία «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ» και «ΠΟΡΟΣ» εγγύς της γέφυρας ΤΕΜΠΛΑΣ.
Κατόπιν καταγγελίας έγινε αμέσως αυτοψία από την Κτηματική Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και συνετάγη σχετική έκθεση αυτοψίας, η οποία απεστάλη αρμοδίως για τη λήψη αναγκαίων μέτρων. Σχετικά με το θέμα αυτό είναι το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 2452/Φ.440/008 από 3-9-2008 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας, το οποίο αποστέλλεται, πλην άλλων, και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, προφανώς για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των υπευθύνων για παράνομη αμμοληψία.
Το σοβαρότερο όμως εν προκειμένω είναι ότι, όπως διαπιστώθηκε, από τη διέλευση των τετραξονικών φορτηγών αυτοκινήτων της ως άνω ανώνυμης εταιρείας από την πέτρινη γέφυρα της ΤΕΜΠΛΑΣ, τα οποία μετέφεραν επί ημέρες παρανόμως τεράστια φορτία αμμοχάλικο, από τη θέση ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, για την κατασκευή του φράγματος, αφ’ ενός διευρύνθηκε το ήδη προϋπάρχον ρήγμα στην κεντρική καμάρα της Γέφυρας και αφ’ ετέρου δημιουργήθηκαν και άλλα ρήγματα σε διάφορα σημεία της Γέφυρας, γεγονός που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο κατάρρευσής της, και για το λόγο αυτό, ανεξάρτητα από τις αστικές και ποινικές ευθύνες των αρμοδίων της ως άνω εταιρείας, αλλά και όσων άλλων, που ενώ ενδεχομένως γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν το έργο της παράνομης αμμοληψίας αδιαφόρησαν πλήρως, επιβάλλεται να ληφθούν κατεπειγόντως τα αναγκαία μέτρα και συγκεκριμένα η άμεση απαγόρευση διέλευσης φορτηγών ή και επιβατηγών αυτοκινήτων από τη γέφυρα και η κατάλληλη επιδιόρθωση των ρηγμάτων.
Θέτουμε υπ’ όψιν σας τα ανωτέρω, με την παράκληση να ληφθούν, έστω και τώρα, τα προσήκοντα μέτρα, ώστε αφ΄ενός μεν να διασωθεί, αν αυτό είναι πλέον εφικτό, ή από εκατονταετίας και πλέον ιστορική πέτρινη γέφυρα ΤΕΜΠΛΑΣ, αφ’ ετέρου δε να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα από ενδεχόμενη κατάρρευση της εν λόγω γέφυρας.

φωτό: Μιχάλης Τσιούβας

βίντεο Κ.Βίτσας Την ώρα που ο Αχελώος περνάει πάνω από τη Γέφυρα Αυλακίου – Καταφυλλίου