Υπερσυγκέντρωση μαθητών σε δημοτικά σχολεία του Αγρινίου

Απόφαση σχετικά με τις σχολικές μεταβολές έλαβε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, ενσωματώνοντας τις προτάσεις του Συλλόγου Δασκάλων Αγρινίου-Θέρμου. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως με βάση τα νέα δεδομένα σε επίπεδο κυβέρνησης δύσκολα το Υπ. Παιδείας θα προτείνει νέο γύρο συγχωνεύσων σχολικών μονάδων. Ωστόσο από τις προτάσεις του Συλλόγου Δασκάλων Αγρινίου-Θέρμου αναδεικνύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης, αυτό της υπερσυγκέντρωσης μαθητών σε πολλά δημοτικά σχολεία του Αγρινίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν στο Αγρίνιο δημοτικά σχολεία που φιλοξενούν πάνω από 300 μαθητές και μάλιστα σε κτίρια που δεν έχουν προδιαγραφές για τέτοιο αριθμό μαθητών. Για παράδειγμα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου υπάρχουν 363 μαθητές (!), το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου φιλοξενεί 344 μαθητές, ενώ 300 είναι οι μαθητές στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται στο 1ο, 4ο, 17ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Σύλλογος Δασκάλων προτείνει αλλαγή περιφερειών των σχολικών μονάδων που δεν μπορούν να στεγάσουν επιπλέον μαθητές. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο Σύλλογος Δασκάλων προτείνει αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων από 4/θ σε 5/θ, το Δημοτικό Σχολείο Γιαννουζίου από 1/θ σε 3/θ, το Δημοτικό Σχολείο Γαβαλούς από 6/θ σε 7/θ, το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου από 10/θ σε 12/θ, το 19ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου από 6/θ σε 8/θ. Παρόμοια είναι και η πρόταση του Συλλόγου για τα νηπιαγωγεία, όπου βέβαια προτείνονται αναβαθμίσεις για το 10ο, 11ο, 15ο, 23ο, 7ο, 4ο, 2ο, 16ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, καθώς και τα Νηπιαγωγεία Δοκιμίου και Καμαρούλας από 2/θ σε 3/θ. Βέβαια στην περίπτωση των νηπιαγωγείων υπάρχει και το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης καθώς τα περισσότερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, αλλά το θέμα αυτό δεν άπτεται της απόφασης σχετικά με τις σχολικές μεταβολές. Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Συλλόγος Δασκάλων Αγρινίου-Θέρμου αρνείται την οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενο υποβιβασμού σχολικών μονάδων, ενώ όσον αφορά τα μονοθέσεια σχολεία προτείνει να παραμείνουν ανοιχτά εφ’ όσον έχουν μαθητές και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν μαθητές ζητά τα σχολεία να τεθούν σε αναστολή και να μην καταργηθούν.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Συλλόγου Δασκάλων Αγρινίου-Θέρμου μπαίνει και το ζήτημα της συντήρησης των σχολείων της περιοχής και αυτό γιατί το ποσό που παίρνει ο δήμος Αγρινίου για τη συντήρηση των σχολείων αγγίζει τις 137.000 ευρώ τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 170 σχολικά κτίρια κάτι που σημαίνει ότι στο καθένα αναλογούν πολύ λιγότερα από 1.000 ευρώ για συντήρηση.