Κυβερνητικές πηγές: Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή

Καμία συμφωνία δεν επήλθε στη έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένονται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Συνέντευξη Τύπου θα παραθέσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Παράλληλα έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Και προσθέτουν ότι «παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Μάλιστα θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες έστειλαν τελεσίγραφο για την εξεύρεση λύσης έως την Δευτέρα όταν θα ξανασυνεδριάσουν οι υπουργοί οικονονομικών της Ευρωζώνης. Για αυτό το λόγο τεχνικό κλιμάκιο ξεκινά προπαρασκευαστικές συζητήσεις από τη βελγική πρωτεύουσα πριν έρθει σήμερα το πρωί στην Αθήνα στις 9 και σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ να συνθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση που θα καταθέσει στο Eurogroup της Δευτέρας η χώρα μας…

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια. «Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι. Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει η Ελλάδα, για το πώς θα διευθετηθούν τα δημοσιονομικά της Αθήνας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.Πάντως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συνεχίζουν να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Αθήνας μετά το τέλος της συμφωνίας στήριξης την 28η Φεβρουαρίου, με διάφορες πηγές να δίνουν αντιφατικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης

Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία, προετοιμάζεται ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αφήνει ανοικτή την περαιτέρω επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος και της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντιθέτως, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου.

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το κύριο πρόβλημα ενδέχεται να αποδειχθεί ότι έγκειται στις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος. Οι πηγές εξήγησαν ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.Μια ακόμη πηγή ανέφερε ότι το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, το οποίο συζητείται ακόμη και ελπίζεται ότι θα δοθεί εντός ολίγου στη δημοσιότητα, θα αναφέρει πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

πηγή : real.gr