“Μαθήματα ιστορίας” στον Παπαναστασίου από το Μεσολόγγι

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Αναψυχής Μεσολογγίου εξέδωσε ανακοίνωση- ανοιχτή επιστολή σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για το Μεσολόγγι. Ανάλογη ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Αγρινίου απευθύνει και ο Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Θεολογίας και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου το θέμα των δηλώσεων Παπαναστασίου είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Η επιστολή του Συλλόγου Καταστημάτων Αναψυχής Μεσολογγίου :
Αξιότιμε κύριε Παπαναστασίου,
Όπως όλοι, έτσι και εμείς παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τον «πολιτικό διάλογο» που εξελίσσεται στα ΜΜΕ ύστερα από τις δηλώσεις σας στην ωραία εκδήλωση που παρευρεθήκατε πρόσφατα.
Στην προσπάθειά μας να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους αναφερθήκατε απαξιωτικά στο Μεσολόγγι και τους ανθρώπους του, πέσαμε επάνω σε πολιτικές, κονδύλια, κόντρες, έριδες και όλα αυτά που συνήθως συνθέτουν τον «πολιτικό διάλογο» των εκπροσώπων του λαού και που, συνήθως, λίγο αφορούν τον λαό. Έτσι λοιπόν, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, τουλάχιστον μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων, Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Έχετε δίκιο σε όσα λέτε διότι, για όσους δεν ζουν στο Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή, είναι εύκολο να βγάζουν συμπεράσματα και να κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς.
Έχετε δίκιο, η ισχύς εν τη ενώσει και ο λιγοστός πληθυσμός του Μεσολογγίου τι θα μπορούσε άραγε να διεκδικήσει απέναντι σε μεγάλες και όμορφες πόλεις, όπως η δική σας; Το ίδιο πίστεψαν βέβαια και οι πασάδες που στρατοπέδευαν μπροστά από τα αναχώματα της Πόλης κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Το ίδιο και οι Τουρκοαιγύπτιοι καπεταναίοι που προσπάθησαν να μπουν από τη θάλασσα. Ο Κιουταχής, παρότι διέθετε 3.000 άνδρες εναντίον των 131 αγωνιστών της Κλείσοβας, πραγματοποίησε έξι επιθέσεις, χωρίς όμως επιτυχία. Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθεια του, ανέλαβε ο Ιμπραήμ και επιτέθηκε στην Κλείσοβα με 3.000 Αιγύπτιους. Ήταν σίγουρος ότι θα την κυριεύσει εύκολα. Οι άνδρες της Κλείσοβας άρχισαν να πυροβολούν συνέχεια εναντίον τους. Οι Αιγύπτιοι επιτέθηκαν ανεπιτυχώς έξι φορές εναντίον των Ελλήνων. Παρ’ όλο που οι αγωνιστές της Κλείσοβας ήταν 131, είχαν μόνο 24 νεκρούς, ενώ από τους αντιπάλους οι Τουρκοαιγύπτιοι που είχαν 6.000 άνδρες έχασαν περίπου τους μισούς. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, η μάχη της Κλείσοβας διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές του πλανήτη μας, ως η σημαντικότερη στην ανθρώπινη ιστορία, λόγω της ανισότητας των αριθμών. Αυτό φυσικά, είναι μόνο ένα στοιχείο από την μακρόχρονη μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου τότε.
Κύριε Δήμαρχε,
Σήμερα ο λαός δίνει μια άλλη μάχη. Τη μάχη της αξιοπρέπειας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που μας εμφανίζει και προσπαθεί να μας αναγκάσει να γίνουμε «εχθροί». Εμείς δεν το επιτρέπουμε αυτό. Έχουμε φίλους στο Αγρίνιο, οπότε δε συμφωνούμε με την πρακτική σας. Πολλοί από τους πελάτες των καταστημάτων μας είναι κάτοικοι Αγρινίου. Καθημερινά οι πολίτες της όμορφης πόλης σας επισκέπτονται το Μεσολόγγι για να ξεσκάσουν, να κάνουν κάποιες δουλειές σε όσες υπηρεσίες μας απέμειναν, να δουν φίλους, να περπατήσουν δίπλα στη θάλασσα και να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μας. Εμείς οι Μεσολογγίτες, από την πλευρά μας, ερχόμαστε στην όμορφη πόλη σας για ψώνια σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν εδώ. Να πιούμε και εμείς τον καφέ μας στα πολλά και καλά μαγαζιά που έχετε και εσείς, όπως και εμείς. Είναι λοιπόν τουλάχιστον άδικο, να αναφέρεστε απαξιωτικά στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, σε όποια πόλη και αν βρίσκονται όταν, για την όποια μελανή κατάσταση περιγράφετε, αποδεδειγμένα πλέον η πολιτική και οι πολιτικοί είναι εκείνοι που τα δημιουργούν.
Δεχόμαστε λοιπόν τη συγνώμη – που από μέσα σας λέτε – και σας συγχωρούμε. Φυσικά και σας περιμένουμε στο μικρό Μεσολόγγι για μια βόλτα στην πόλη, που θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας και να μας δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε τη γνώμη που έχετε για εμάς. Όσο για τον απλό κόσμο, τους περιμένουμε όπως πάντα στην όμορφη Τουρλίδα μας για μπανάκια καλοκαιρινά, στα ιαματικά λουτρά, στις εξορμήσεις μας στη λιμνοθάλασσα, στις βόλτες μας στις γύρω περιοχές, για υπέροχους μεζέδες στα εστιατόρια και τις ταβέρνες μας με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, στις ατέλειωτες ποδηλατάδες μας περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι και τόσα άλλα που δεν είχατε την ευκαιρία να απολαύσετε έως τώρα στη ζωή σας, διότι ήσασταν απασχολημένος με το να λύνετε τα προβλήματα του κόσμου με τις πολιτικές σας προτάσεις.

Ιερή Πόλη Μεσολόγγι 14-02-2015
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Αναψυχής Μεσολογγίου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Αντώνης Λαμπρόπουλος Πέτρος Σκαρμούτσος

Ανοιχτή επιστολή του Νικόλαου Βούλγαρη στον δήμαρχο Αγρινίου
Παραλήπτης
Αξιότιμος κ. Δήμαρχος Αγρινίου
Ως πελαγίζων νέηλυς νεοσσός, εις βαλτόνερα.
Είπε, ότι το Μεσολόγγι:
«Υποτίθεται κάποτε ήταν ένας ιστορικός χώρος»

Φίλε κ. Δήμαρχε,
Με εύνοια (ποίων;) η ειμαρμένη όρισε πληθωρική ανάδειξη της πόλεως του Αγρινίου, εξελιχθείσα ως υδροκέφαλη αυτοδιοικητική μονάδα στην ευλογημένη χώρα των Αιτωλών και Ακαρνάνων. Αφιλοσόφητα τότε εκεί, επικάθεται και διακονεί διαχρονικά και πολλάκις η οίηση, με τον στοχασμό και τη σεμνότητα να αφίστανται της ευπρέπειας. Το σύμπτωμα καταγράφεται, ως ψυχολογικό φαινόμενο, χρήζον ερευνητικής βασάνου. Αποτέλεσμα επέρχεται, με το να διακρίνει και να υποτάσσει τα αφ’ υψηλού ορώμενα περιχώρια μέρη, ως «υποτίθεται» και ως «κάποτε». Κατρακυλάνε, όμως, ασυναίσθητα τότε και οι ίδιοι, ως αξιωματούχοι, στην κατηγορία του «υποτίθεται» και του «κάποτε».

Το Μεσολόγγι, κ. Δήμαρχε, αν ρωτούσες έγκριτους ιστορικούς που διαθέτει η πόλη σου, θα σε πληροφορούσαν ότι, ούτε «υποτίθεται» ούτε «κάποτε», «ήταν ένας ιστορικός χώρος». Αντιθέτως, ήταν και είναι απαράγραπτα, ο τόπος που στήριξε ιστορικά και χάρισε με θυσία τη λευτεριά και την αναγέννηση του Έθνους μας, ως και του Αγρινίου, που εσύ τώρα διοικείς.

Μάθε, λοιπόν:
1. Ο πολύς Μέτερνιχ, πολέμιος της εξέγερσης των Ελλήνων, χάρις στο Μεσολόγγι, χωρίς «υποτίθεται», απάντησε αρνητικά στο Σουλτάνο που του ζητούσε βοήθεια για να πνιγεί η επανάσταση, με απόλυτη ταπείνωση και σεβασμό: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΕ ΕΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΝ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ».
2. Ο Βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο (Ι΄) δέκατος, στο άκουσμα της θυσίας του Μεσολογγίου από Φοιτητές της Σορβόννης διαδηλώνοντας, αναφώνησε το βράδυ της Μ. Τρίτης του 1826 από τα ανάκτορα του Κεραμικού, όχι «κάποτε» και χωρίς «υποτίθεται»: «Θυσιάστηκε το Μεσολόγγι; Ζήτωσαν οι Έλληνες». Επίσημη αναγνώριση της Επανάστασης, χάρις στο Μεσολόγγι.
3. Ο μέγιστος πνευματικός ηγέτης της Γερμανίας, ο Γιόχαν Γκαίτε (Johann Wolfgang Goethe), χαρακτήρισε το Μεσολογγίτικο Δημοτικό τραγούδι «ύπατο μνημείο της ανθρώπινης διάνοιας». Χορήγησε έτσι με απόλυτη γαλαντομία και σεβασμό, μια Παπύρινη ολοκέντητη περγαμηνή στο πνεύμα και το στοχασμό του Μεσολογγίου.
4. Ο Γάλλος Βίκτωρ Ουγκώ, (Victor Marie Vicomte Hugo), μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ως εκπρόσωπος του Γαλλικού ρομαντισμού, τραγουδάει το Μεσολόγγι και το αποκαλεί «Ελλάδα του Ομήρου και του Μπάϋρον». Μετέφρασε, μάλιστα, Δημοτικά τραγούδια του Μεσολογγίου και τα δημοσίευσε στα 1822.
5. Ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, ο Wilhelm, Γουλιέλμος Φον Müller, ως αντίδωρο, έγραψε τρία υπέροχα ποιήματα για το Μεσολόγγι, με συμβολικούς τίτλους: «Το Φρούριο του ουρανού», «Η ανάληψη του Μεσολογγίου», «Το νέο Μεσολόγγι». Ύμνησε με σεβασμό το Μεσολόγγι.
6. Ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός και Εθνάρχης, διακήρυξε, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του Μεσολογγίου, ότι «και μία καλύβη να υπάρχει στο Μεσολόγγι, αυτή θα είναι η Νομαρχία».
7. Ο εθνικός μας βάρδος, Διονύσιος Σολωμός, τρανώθηκε χάρις στο Μεσολόγγι. Ο λόφος του Στράνη, πολλά διηγείται.

Αυτά για την ώρα!….

Στην εποχή μας το Μεσολόγγι, δεν άρπαξε ούτε διεκδίκησε σε βάρος άλλων, προνόμια και υπηρεσίες. Δέχεται κάθε επισκέπτη με τις απόψεις του. Μόνο που του θυμίζει σεμνά, το στίχο του Γ. Μαρτινέλη:
«Εσύ που ξένος έρχεσαι να ιδείς το Μεσολόγγι
άκου στης Λίμνης τα νερά να αντηχούν ακόμα
των Γυναικών τα κλάϊματα και των αντρών οι βόγκοι».
Η τοποθέτηση δική του!…
Χρεωστικά, τη συγγνωστή σου έκφραση στείλε την, σε ’Κείνους.
Στον Τύμβο!….

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 14η Φεβρουαρίου 2015
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Καθηγητής Θεολογίας
Πρ. Νομάρχης Σάμου και Δήμαρχος Μεσολογγίου