Απολογισμός της συνάντησης Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου με τον αντιδήμαρχο Μπουσμπουρέλη

Το βράδυ της Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου με τον Αντιδήμαρχο καθημερινότητας κ. Δ. Μπουσμπουρέλη, στα γραφεία του συλλόγου.

Τα μέλη του Δ.Σ. έθεσαν στον κ. Μπουσμπουρέλη μια σειρά από προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο εμπορικός -και όχι μόνο- κόσμος της πόλης και που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Συνοπτικά, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή της νομιμότητας στην λαϊκή αγορά, η καθαριότητα της πόλης και κατ’ επέκταση το ζήτημα της ανακύκλωσης και τέλος, ο ελλιπής φωτισμός σε κεντρικά εμπορικά σημεία.

Αναλυτικότερα, σχετικά με το ζήτημα εφαρμογής της νομιμότητας στις λαϊκές αγορές του δήμου, ζητήθηκε η επιβολή της τάξης και η εφαρμογή των νόμων, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία τους. Ειδικότερα, η διοικηση ζητησε να δοθεί ιδιαιτερη προσοχη, σχετικά με τις άδειες γης, θαλασσας και βιομηχανικών προϊόντων και την εφαρμογή της αναλογίας 1/10, που ορίζεται από το νόμο, αλλά δεν εφαρμοζεται. Τέλος, ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες στον χώρο διεξαγωγής των λαϊκών αγορών, προς εξηπυρέτηση εμπόρων και πελατών.

Το δεύτερο ζήτημα, που έθεσαν στον αντιδήμαρχo ήταν αυτό της καθαριότητας. Ασφαλώς, έχουν παρατηρηθεί σημαντικά βήματα βελτίωσης της συνολικής εικόνας της πόλης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, ωστόσο, κατά την άποψη των εμπόρων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ανακύκλωσης. Όπως υπογραμμίστηκε, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η απουσία κάδων ανακύκλωσης από τους εμπορικούς δρόμους της πόλης, που οδηγεί στη συσσώρευση μεγάλου όγκου χαρτοκιβωτίων από τα εμπορεύματα των καταστημάτων. Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου πρότεινε την αγορά πρέσας, που μετά την αποκομιδή των χαρτοκιβωτίων, δύο φορές την εβδομάδα, θα συμπιέζει τον μεγάλο όγκο τους, ώστε εάν είναι δυνατό να καταλήγουν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης. Η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει πηγή εσόδων για τον δήμο, διασφαλίζοντας συγχρόνως την υγιεινή και την καθαριότητα.

Όσον αφορά το φωτισμό της πόλης, ο κ. Σπυρόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «η πόλη είναι βυθισμένη στο σκοτάδι» και πως θα πρέπει ο δήμος να μεριμνήσει άμεσα, ώστε κεντρικά σημεία της πόλης να φωτιστούν.

Ο κ. Μπουσμπουρέλης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του συλλόγου, απαντώντας σε όλα. Αρχικά, συνεχάρη όλα τα μέλη, ανεξαιρέtως, για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους, ενώ τόνισε πως ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, την καρδιά της πραγματικής οικονομίας. Συγχαρητήρια έδωσε και για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους, να καθαριστούν οι πινακίδες της πόλης, ενέργεια που σκόπευε να πραγματοποιήσει και ο ίδιος.

Με τη σειρά του στάθηκε, ιδιαιτέρως, στο ζήτημα της λαϊκής αγοράς, σημειώνοντας πως πρωταρχικό μέλημά του είναι η νομιμότητα και η διασφάλιση εφαρμογής της. Στόχος του είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων, για ζητήματα που άπτονται τόσο της καθαριότητας όσο και της εν γένει λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της καθαριότητας της πόλης, επισημαίνοντας, πως στόχος είναι η επαναλειτουργία της ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης χάρτου.

Όσον αφορά το θέμα του ελλιπούς φωτισμού, ο κ. Μπουσμπουρέλης συμφώνησε, πως το πρόβλημα επιδέχεται άμεσης αντιμετώπισης και δεσμεύτηκε να ενημερώσει καταλλήλως τον κ. Γιαννόπουλο, που είναι ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε σημαντική και πρωτοπόρο την πρωτοβουλία του συλλόγου να βρεθεί λύση στο αντιαισθητικό φαινόμενο των αναγγελτηρίων στις κολώνες της ΔΕΗ. Τα μέλη του Δ.Σ, ζήτησαν να οριοθετηθούν από τον δήμο, τα σημεία εκείνα, στα οποία θα μπορέσουν να στηθούν, με έξοδα του συλλόγου, καλαίσθητα πλαίσια ειδικά για αυτή τη χρήση, γεγονός που βρήκε σύμφωνο τον αντιδήμαρχο.

Τέλος, η διοίκηση στάθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό, για τον εμπορικό κόσμο, ζήτημα, αυτό της φορτοεκφόρτωσης. Πρότεινε στον αντιδήμαρχο να εκδώσει άδειες για χώρους φορτοεκφόρτωσης σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης έναντι αντιτίμου, ώστε και ο δήμος να έχει έσοδα, αλλά κυρίως να διευκολύνονται οι επιχειρηματίες, κατά τη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, χωρίς να παρανομούν. Επιπλέον, προτάθηκε η κατασκεή και τοποθέτηση ειδικών βασεων για ποδήλατα σε κεντρικά σημεία της πολης, καθώς επισης και η μελλοντική παραχώρηση φυτών, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις κατοικίες άνωθεν αυτών, για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Η διοικηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου δεσμεύτηκε να είναι αρωγός δίπλα του σε όλη τη διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων αυτών, ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση από τον αντιδήμαρχο, ότι θα μεριμνήσει για αυτά το συντομότερο δυνατόν. Αναμένεται να προγραμματιστούν από την πλευρά του δήμου και περεταίρω συναντήσεις με τις υπηρεσίες του δήμου και όσους αφορούν άμεσα τα υπό συζήτηση θέματα, ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά και μεθοδευμένα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ