Προεδρική εκλογή και Κανονισμός της Βουλής : μια αριστερή παράβαση

Γράφει ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο /ethnos.gr

Η σύγκληση της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 140 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη, που θα πρέπει να ανακοινωθεί πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορίας, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Η πενθήμερη αυτή προθεσμία προειδοποίησης αποσκοπεί στην επαρκή γνωστοποίηση της επικείμενης ψηφοφορίας στα πολιτικά κόμματα, στις κοινοβουλευτικές ομάδες και στους βουλευτές, ώστε να δοθεί ένα περιθώριο εύλογου χρόνου στις κοινοβουλευτικές ομάδες να αποφασίσουν για τον υποψήφιο που θα προτείνουν ή να αξιολογήσουν άλλες υποψηφιότητες. Για τον λόγο αυτόν η πενθήμερη προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 140 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής ισχύει όχι μόνο για την πρώτη ψηφοφορία της πρώτης φάσης της προεδρικής εκλογής -στην οποία ρητά αναφέρεται το εν λόγω άρθρο- αλλά και για την πρώτη ψηφοφορία της δεύτερης φάσης της προεδρικής εκλογής που διεξάγεται στη νέα Βουλή, που προήλθε από τις εκλογές που διενεργήθηκαν λόγω αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη Βουλή1.
Ως γνωστόν, της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση επί της ουσίας (βλ. άρθρο 140 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής), προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του μελλοντικού Προέδρου ως οργάνου super partes.

Πλην όμως, το ζήτημα της παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής μπορεί να τεθεί και να συζητηθεί ως παρεμπίπτον ζήτημα κατά το άρθρο 67 του Κανονισμού της Βουλής, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει τελικά η Βουλή και η κρίση της δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή είναι προφανής η παραβίαση του άρθρου 140 παρ. 3, η Βουλή μπορεί και οφείλει να μην προβεί στην εκλογή Προέδρου.

1 Βλ. Ξ. Κοντιάδη/Χ. Ανθόπουλου, αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, διάλυση της Βουλής και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπό δημοσίευση: Σε εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου 6/2014