Ίδιο το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου για να πάει νερό στην Μακρυνεία

Την απόφαση να διατηρηθεί το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου στα περσινά επίπεδα αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Ωστόσο εντονότατες ήταν οι αντιπαραθέσεις αφ’ ενός μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της παράταξης Μοσχολιού για την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή που νερού, που έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αφ’ ετέρου μεταξύ του Γ. Παπαναστασίου και του Π. Μοσχολιού με αφορμή το έργο υδροδότησης της Μακρυνείας.

Τραπεζιώτης, Παπανικολάου Μερμίγκης κατά της «κλοπής» του 80%
Από την μεριά τους οι παρατάξεις Τραπεζιώτη, Μερμύγκη και Παπανικολάου ζήτησαν μεγάλες μειώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ, επειδή κατά τη γνώμη τους τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεγάλες αυξήσεις. Αρχικά ο Δ. Τραπεζιώτης και στη συνέχεια για λογαριασμό του «Ανυπότακτου Αγρινίου» ο Στ. Μερμίγκης έστρεψαν τα βέλη τους κατά του Π. Μοσχολιού με αφορμή την παράνομη όπως την χαρακτήρισαν την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού από την προηγούμενη δημοτική αρχή ζητώντας να επιστραφούν στους πολίτες ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα χρήματα που εισπράχθηκαν το 2012, 13 και 14 από το ειδικό τέλος. Μάλιστα ο Δ. Τραπεζιώτης απείλησε με δικαστική προσφυγή για την επιστροφή των χρημάτων στους πολίτες και εξήγησε ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής με το σκεπτικό ότι νομιμοποιεί τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης. Ο Στ. Μερμίγκης μίλησε για εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών από την παράταξη Μοσχολιού και πρότεινε να υιοθετήσει το δημοτικό συμβούλιο τη τιμή του νερού που εφαρμόστηκε το 2011 (0,392 ανά κυβικό). Από την πλευρά του ο Τίμος Παπανικολάου για τη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε επιπλέον μειώσεις στο τιμολόγιο και τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούσαν να τύχουν απαλλαγής από τα τέλη. Από την παράταξη Μοσχολιού ο Βλ. Σφυρής πρότεινε 12% στο τιμολόγιο, όπως έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή στην τελευταία χρονιά της θητείας της, με τον Τ. Παπανικολάου να παρεμβαίνει και να αναρωτιέται με νόημα αν έχει πλαστογραφηθεί η απόφαση του ΔΣ ΔΕΥΑ, όπου εκεί ο Βλ. Σφυρής συμφωνεί να παραμείνει το τιμολόγιο ως έχει. Ο Χρ. Κορδολαίμης απαντώντας στα περί του ειδικού τέλους 80% μίλησε για νομικίστικα τερτίπια που τα αγνοεί και στάθηκε στην βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ. Ο τέως δήμαρχος απάντησε στους Παπανικολάου – Μερμίγκη πως δεν είναι αριστερή η άποψη για μεγάλες μειώσεις “αφού ο αριστερός πρέπει όταν διοικεί να διατηρεί βιώσιμη την επιχείρηση, διαφορετικά με μαθητική ακρίβεια θα καταλήξει στον ιδιώτη”. Ωστόσο στη συνέχεια παραδέχθηκε πως μέρος των χρημάτων του ειδικού τέλους 80% δεν κατευθύνονταν σε έργα, όπως επιτάσσει ο νόμος, αλλά στο να κρατιέται χαμηλά η τιμή του νερού και να μην γίνονταν αυξήσεις όταν όλα τα κόστη της ΔΕΥΑ αυξάνονταν.

Σφοδρή αντιπαράθεση Παπαναστασίου – Μοσχολιού για τη λειτουργικότητα του έργου της υδροδότησης της Μακρυνείας από το Καστράκι
Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα ήθελε να κάνει μειώσεις, αλλά είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει κάποια έργα, τη στιγμή που υπάρχουν 2 εκατ. ευρώ περίπου ανείσπρακτες οφειλές από τα τέλη ύδρευσης των Καποδιστριακών δήμων (σ.σ. αυτά είναι εκτός ΔΕΥΑ). Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα των έργων που πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑ αλλά και των κακών σχεδιασμών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το έργο «Υδροδότηση Δήμου Αγρινίου από λίμνη Καστρακίου» που αφορά την υδροδότηση των παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας. Όπως ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου το έργο αυτό αφορά την κατασκευή δικτύου ύδρευσης από το Αγρίνιο προς την περιοχή της Μακρυνείας και του πρώην δήμου Θεστιέων, ωστόσο, όπως κατήγγειλε δεν έχει προβλεφθεί και δεν έχει υπάρξει καμία μελέτη για την κατασκευή αγωγού που θα φέρει μέχρι το Αγρίνιο το νερό που απαιτείται για την υδροδότηση των περιοχών αυτών. Πρόκειται για τον έργο του περίφημου δίδυμου αγωγού από το διυλιστήριο της Σπολάϊτας μέχρι το Αγρίνιο. “Είναι έργο που ξεκινά από το πουθενά και καταλήγει στο πουθενά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελε να εξαπατήσει προεκλογικά τους πολίτες στη Μακρυνεία λέγοντας ότι θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου εξηγώντας ότι το νερό που έρχεται μέχρι το Αγρίνιο με το ζόρι επαρκεί για της ανάγκες της πόλης. Στο σημείο αυτό οι δυο δήμαρχοι είχαν έντονη αντιπαράθεση με τον Π. Μοσχολιό να παρεμβαίνει συνεχώς κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Γ. Παπαναστασίου. “Θα έπρεπε πρώτα να γίνει ο αγωγός μέχρι το Αγρίνιο, να φτάνει το νερό και να περισσεύει, και μετά να πάει στην Μακρυνεία” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.