Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για το Πανεπιστήμιο : Απαράδεκτη η μεθόδευση που επιχειρείται

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας με ανακοίνσσή του θεωρεί ανάλγητη κοινωνικά και απαράδεκτη τη μεθόδευση που επιχειρείται για τη μεταφορά στην Πάτρα των πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν στο Αγρίνιο.
Καλεί μάλιστα “ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται σε ετοιμότητα, τον δε Δήμο, τους τοπικούς φορείς και ιδίως τους πολιτικούς παράγοντες να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την κλιμάκωση των ενεργειών, προκειμένου να αποφευχθεί το επιχειρούμενο όνειδος”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ανάλγητη κοινωνικά και απαράδεκτη τη μεθόδευση που επιχειρείται για τη μεταφορά στην Πάτρα των πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν στο Αγρίνιο. Δυστυχώς πρόκειται για την κατάληξη της δυσμενούς προοπτικής που διανοίχθηκε μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το 2013.
Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά πόσος αγώνας και επιμονή απαιτήθηκαν για να επιτύχουμε τη λειτουργία αυτόνομου ακαδημαϊκού ιδρύματος στην πόλη του Αγρινίου ― τον μοναδικό από τους μεγάλους δήμους της χώρας που δε διέθετε πανεπιστημιακό ίδρυμα ― και σε μια περιοχή η οποία στερείται ανάλογων πολιτιστικών θεσμών. Τώρα επιδιώκεται ένα ασυγχώρητο πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα.
Θεωρούμε το επιχείρημα του λειτουργικού κόστους αβάσιμο και προσχηματικό, ενώ το πλήγμα και η υποβάθμιση που θα επέλθει στο μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής από την απώλεια θα είναι καίριο: θα εγκαταλειφθούν ποικίλες και ήδη δρομολογημένες δράσεις που αφορούν κυρίως τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, ενώ θα χαθεί και η διαρκώς αναπτυσσόμενη επαφή της πανεπιστημιακής κοινότητας με τη ζωή της πόλης.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη στάση απαξίωσης που τήρησαν στο παρελθόν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής αλλά και για την πρόσφατη, πλειοψηφούσα απόφαση του διδακτικού προσωπικού, με την οποία στρέφει απρόσμενα τα νώτα στην τοπική κοινωνία. Δεν προτιθέμεθα ωστόσο να απεμπολήσουμε χωρίς πάλη ένα αγαθό που φαντάζει ως ένας από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς για τον τόπο μας ούτε και θα επιτρέψουμε την επανάληψη φαινομένων υφαρπαγής πανεπιστημιακών σχολών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Τασσόμαστε υπέρ της συνεργασίας όλων για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων, λειτουργικών ή τυπικών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πανεπιστημιακές σχολές θα παραμείνουν και θα ριζώσουν στην πόλη, αποκτώντας ξανά την αυτονομία τους. Αυτή άλλωστε είναι και η μόνη αποδεκτή προοπτική προς την οποία οφείλει να κινηθεί και η επίσημη Πολιτεία. Καλούμε γι’ αυτό το σκοπό ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται σε ετοιμότητα, τον δε Δήμο, τους τοπικούς φορείς και ιδίως τους πολιτικούς παράγοντες να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την κλιμάκωση των ενεργειών μας, προκειμένου να αποφευχθεί το επιχειρούμενο όνειδος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Αντώνης Μίκροβας Γιάννης Ζησιμόπουλος