Η διακοπή, ο Βιγιαφάνες και το «μπλακ- άουτ»!

φωτό : paravatos.eu

Γράφει ο Χρήστος Λεμονιάς στο joinsports.gr

Νο goal, no win, no play off. Αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ο Παναιτωλικός με την νέα ήττα που γνώρισε χθες το απόγευμα στο γήπεδο του από τον Παναιτωλικό «πετάει» στα σκουπίδια την μεγάλη ευκαιρία που είχε για να βγει αυτός για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη. Μπορεί να απομένουν πέντε αγωνιστικές για το τέλος του πρωταθλήματος και φαινομενικά το πρόγραμμα των «καναρινιών» να είναι εύκολο, ωστόσο η εικόνα που δείχνει η ομάδα από την διακοπή και ύστερα δεν πείθει. Ο Παναιτωλικός από την διακοπή του πρωταθλήματος και ειδικότερα μετά την εντός έδρας ήττα από την Κέρκυρα έχει υποστεί αγωνιστική «καθίζηση» και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος.

Ενώ ομάδες που διεκδικούν την 5η θέση όπως ο ΠΑΣ, ο Ατρόμητος και η Ξάνθη φουλάρουν την κατάλληλη στιγμή, ο Παναιτωλικός δείχνει να μένει από «καύσιμα» και το χειρότερο από όλα δεν δείχνει ικανός να αντιστρέψει την κατάσταση. Η ψυχολογία μετά το νέο πατατράκ είναι σίγουρα υπό του μηδενός, ουδείς έχει όρεξη για λόγια και πλέον παίκτες και τεχνική ηγεσία με αφορμή και την νέα διακοπή στο πρωτάθλημα λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδος, καλούνται να κάνουν την αυτοκριτική τους και να εστιάσουν στο τι δεν πήγε καλά στα παιχνίδια που ο Παναιτωλικός γνώρισε τρεις ήττες και μια ισοπαλία στα Γιάννενα.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Σίγουρα η διακοπή είναι ο κυριότερος λόγος. Όταν μια ομάδα που μέχρι και την αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης «κεντούσε» στον αγωνιστικό χώρο, ξεδιπλώνοντας αρετές και τρελά… γούστα στο χορτάρι και έρχεται η διακοπή για τα φαινόμενα βίας να σταματήσει αυτό τον ρυθμό, τότε ο σύλλογος το πιο πιθανό είναι να υποστεί τις συνέπειες. Οι Αγρινιώτες μέχρι και την εντός έδρας νίκη με τον Αστέρα Τρίπολης βρίσκονταν στο πικ της απόδοσης τους, ωστόσο εκ του αποτελέσματος, η διακοπή «τσάκισε» για τα καλά τον φρενήρη αγωνιστικό ρυθμό που είχαν οι ποδοσφαιριστές.

Δεύτερος λόγος, αρκετά σοβαρός και αυτός, η απουσία του Λούκα Βιγιαφάνες. Η απουσία του «μικρού μάγου» στοιχίζει από την ομάδα. Ο τραυματισμός του στον αγώνα με τους Αρκάδες στο χέρι, στεναχώρησε πολλούς και ουσιαστικά πολλοί ήταν αυτοί που ψέλλισαν πως πλέον η ομάδα θα ήταν διαφορετική. Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής μετράει αντίστροφα για να επιστρέψει, ωστόσο την κατάλληλη στιγμή που τον χρειάζονταν ο «Τίτορμος» αυτός ήταν στα πιτς. Ο Μάκης Χάβος αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του δίχως τον Λατινοαμερικάνο, προσπαθώντας να βρει λύσεις εκ των έσω για την κάλυψη του κενού του.

Τρίτος λόγος επίσης σοβαρός, είναι ότι η ομάδα μπορεί να διαθέτει ποιότητα και καλούς παίκτες, όμως δεν έχει το «know how» για να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Ο Παναιτωλικός για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε σε αυτή την θέση και καβάλα στο άλογο, ωστόσο το άγχος και η πίεση που δεν μπόρεσαν να κουβαλήσουν στις πλάτες ορισμένοι παίκτες, φαίνεται ότι λύγισαν την ομάδα, όπως πολύ σωστά τόνισε και ο Μάκης Χάβος. Άλλο να σε κυνηγάνε και άλλο να κυνηγάς στην βαθμολογία, είπε μεταξύ άλλων ο Μακεδόνας προπονητής και σίγουρα η συγκεκριμένη φράση έχει μεγάλη σημασία.

Ο Παναιτωλικός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή του μέχρι και το παιχνίδι με τον Αστέρα, ήρθε στα καπάκια η διακοπή, τον αποσυντόνισε και ουσιαστικά από εκείνο το σημείο ήρθε το «μπλακ άουτ». «Βραχυκύκλωμα» ολκής για τους Αγρινιώτες οι οποίοι, μπορούν να υπερηφανεύονται πως η φετινή χρονιά είναι εκπληκτική και ανεξαρτήτου αποτελέσματος το πρόσημο θα είναι θετικό με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Σίγουρα η νέα διακοπή θα βοηθήσει την ομάδα η οποία χρειάζεται πάνω από όλα ψυχική ηρεμία, ανασύνταξη και τόνωση του ηθικού. Ο Παναιτωλικός διαθέτει ποιοτικό ρόστερ και έναν καλό προπονητή και οφείλει να προσπαθήσει και να εξαντλήσει όσες πιθανότητες έχει μέχρι τέλους. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι με το μέρος του, όμως στο ποδόσφαιρο όλα ανατρέπονται.