Οι παρεμβάσεις των φοιτητών – “Κόκκινο πανί” το αίτημα για εκ νέου αυτονόμηση

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι φοιτητών των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο.

Για τους φοιτητές φάνηκε ξεκάθαρα ότι είναι “κόκκινο πανί” το αίτημα για εκ νέου αυτονόμηση των τμημάτων του Αγρινίου. Ένα αίτημα που φυσικά δεν τίθεται ως μοναδικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και φυσικά τίθεται υπό της προϋπόθεση της διασφάλισης της ανάπτυξή τους. Από την πλευρά τους πάντως οι φοιτητές στάθηκαν αρκετά στα ακαδημαϊκά ζητήματα, στα προβλήματα που αντιμετωπίσαν ως Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας και γενικότερα τα τελευταία χρόνια και σχολίασαν αρνητικά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παράταξεων που προηγήθηκαν των τοποθετήσεών τους.

Από το τμήμα ΔΕΑΠΤ ο Λάμπρος Γίτσας είπε πως το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα ακαδημαϊκό και όχι πολιτικό. “Πώς σκέφτεστε το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος με τρία τμήματα με μόρια 8 και 10 χιλιάδες;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Επέμενε στο επιχείρημα πως πρώτα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των τμημάτων στο θέμα της σίτισης, της στέγασης, των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό και μετά να εξεταστεί αν μπορεί να αυτονομηθεί το Πανεπιστήμιο. «Δεν γίνεται να μιλάτε για αυτόνομο πανεπιστήμιο τη στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. 18 χρόνια στο Αγρίνιο δεν έγινε τίποτε. Στην Πάτρα έχουμε κάποια δυνατότητα ανάπτυξης, στο Αγρίνιο φοβάμαι πως δεν θα έχουμε καν καθηγητές την επόμενη χρονιά» ανέφερε.

Από το τμήμα ΔΠΦΠ η Αλ. Γουργιώτη είπε πως με την αυτονόμηση οι φοιτητές έγιναν “πειραματόζωα” και έρμαια πολιτικών παιχνιδιών. Ακόμη έθεσε το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του τμήματός της και στάθηκε στο γεγονός ότι και πέρυσι υπήρχαν προβλήματα με τη σίτιση και όταν φοιτητές βγήκαν με πανό “Πεινάμε” στην πλατεία κανείς δεν κινητοποιήθηκε, αντιθέτως φέτος υπήρξε κινητοποίηση, γιατί -όπως είπε- τέθηκε το θέμα του χωροταξικού. Σε ανάλογο τόνο και ο Ι. Τσιούνας από το Τμήμα ΔΠΠΝΤ παραδέχθηκε ότι καλώς τέθηκε από την Πρύτανη το χωροταξικό ζήτημα ως μέσο πίεσης, ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε ότι στο ζήτημα της χωροταξίας οι φοιτητές δεν συμμετέχουν, γιατί δεν θεωρούν ότι αυτό είναι το σημαντικό πρόβλημα των τμημάτων, αλλά η αναβάθμιση των τμημάτων και των πτυχίων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου υπενθύμισε στους φοιτητές με νόημα πως οι ίδιοι επέλεξαν να φοιτήσουν στο Αγρίνιο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του τμήματος ΔΠΦΠ ανέφερε ότι χρειάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και επέρριψε την ευθύνη στους καθηγητές του τμήματος, λέγοντας ότι τα μαθήματα προγράμμα σπουδών είναι Φυσικής και Βιολογικής κατεύθυνσης και όχι Μηχανικής, ώστε να επιτευχθεί η μετονομασία σε Μηχανικοί Περιβάλλοντος.

Δ.Π