Η ημερίδα της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο – “Η αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί υποβάθμιση του θεσμικού της ρόλου” [ΗDvideo + pics]

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο δρόμο για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξήγαγε σήμερα στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο προσυνεδριακή εκδήλωση για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, παρουσία του προέδρου της Γιώργου Πατούλη. Στο προσυνέδριο του Αγρινίου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δήμων.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Γ. Πατούλη

Ο μεγάλος μας στόχος είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες της προσυνεδριακής εκδήλωσης. Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο περιβάλλον που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια υπέστη τις σημαντικότερες περικοπές, χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο και κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της προσαρμογής της σε ένα νέο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης της χώρας, τον Καλλικράτη, ο οποίος σχεδιάστηκε πρόχειρα, εφαρμόστηκε βιαστικά και το κυριότερο, δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς οικονομικά από την Πολιτεία. Παράλληλα η Αυτοδιοίκηση, στην καρδιά της κρίσης, σήκωσε εξαιτίας της απουσίας του Κράτους, το κύριο βάρος για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας

ΚΕΔΕΩστόσο, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, οι Δήμοι μας, είναι αυτοί που κάποιοι θέλουν να αφήσουν εκτός από τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, που αποτελεί την τελευταία ίσως ευκαιρία για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πνοής στις πόλεις μας, με δεδομένη τη δημοσιονομική ασφυξία της χώρας μας» συμπληρώνοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αυτή που μπήκε για μια ακόμη φορά στο μάτι της Κεντρικής Εξουσίας, αφαιρώντας της ουσιαστικά μέσα από το άρθρο 45 του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ρόλους κι αρμοδιότητες, που αφορούν τη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων. Μέρος των οποίων θέλουν να αποδώσουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μαζί φυσικά με τους πόρους των ευρωπαϊκών κοινωνικών ταμείων».

“Δεν φοβόμαστε τις ρήξεις με όσους μας υποτιμούν”
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ είναι αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με όσους συστηματικά επιχειρούν την υποβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου, να αφαιρέσουν αρμοδιότητες «και να φορέσουν ένα ψεύτικο κοινωνικό πρόσωπο, προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας» . «Είμαστε αποφασισμένοι, είπε ο Γ. Πατούλης, να πάμε κόντρα στις δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν να αντιληφθούν πως είμαστε ο θεσμός του Κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στους πολίτες και τις καθημερινές τους δυνάμεις. Ασφαλώς και δεν αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η αυτοσκοπό η σύγκρουση. Προτιμούμε τη συνεργασία, αρκεί η συνεργασία αυτή να είναι ισότιμη» επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Καμία απόφαση, κανένας Νόμος που επηρεάζει τη λειτουργία των Δήμων και τη ζωή των πολιτών, δεν μπορεί να λαμβάνεται χωρίς να ακούγονται οι απόψεις μας. Κάθε άλλη μεθόδευση, από όπου κι αν προέρχεται, θα αποτελεί για μας casus belli.».

Υπέρ της αλλαγής του Καλλικράτη
Σε ότι αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε:«Ως ΚΕΔΕ έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης της χώρας. Το ζητούμενο όμως δεν είναι μια ακόμη αλλαγή σε ένα αποτυχημένο σύστημα, αλλά μια αλλαγή που θα βελτιώσει πραγματικά τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών.Είναι θετικό το γεγονός πως και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βούτσης, έχει αναγνωρίσει πως για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του νέου Καλλικράτη, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τα 4 δις ευρώ που χρειάζονται για να πετύχει το νέο εγχείρημα. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, θα αποτύχει και η νέα προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υπέρ των αλλαγών στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης» .

Παπαναστασίου : Καλούμαστε να ανταποκριθούμε με τα πενιχρά διοικητικά και οικονομικά μέσα
Ο δήμαρχος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ τόνισε ότι “είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ανάλογη εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην πόλη μας και το σημαντικότερο ότι αυτή αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού και διαβούλευσης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών με αποκορύφωμα το Συνέδριο της”.

“Καλούμαστε να ανταποκριθούμε με τα πενιχρά διοικητικά και οικονομικά μέσα που διαθέτουμε σε καταστάσεις που στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνούν τον θεσμικό και παρεμβατικό μας ρόλο” τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου “ωστόσο όμως εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε αυτά τα νέα δεδομένα που είτε το θέλουμε είτε όχι, συνθέτουν τον πραγματικό κοινωνικό ιστό στη χώρα μας. Όλοι μας είμαστε σε θέση να ξέρουμε την μεγάλη και ολοένα και αυξανόμενη συρρίκνωση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης την τελευταία πενταετία, παράλληλα με την αναγκαιότητα όμως δημιουργίας και λειτουργίας νέων κοινωνικών δομών και δραστηριοτήτων”. Και κατέληξε λέγοντας ότι “όλοι μας αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε το υστέρημα της ψυχής μας και όχι αυτό της τσέπης μας αποτελεί την κινητήρια και δημιουργική δύναμη αυτών των νέων αλλά απαραίτητων για την συνεκτικότητα του κοινωνικού μας ιστού δραστηριοτήτων. Αυτό είναι το στοίχημα των καιρών μας και μέσα από αυτό θα πρέπει να βλέπουμε και τις λειτουργίες των θεσμών που εκπροσωπούμε, πέραν της οικονομικής ανασυγκρότησης που αποτελεί και το και μεγάλο ζητούμενο για τις Περιφέρειες μας και την αναπτυξιακή τους υπόσταση”.