Τι απαντά το Υπουργείο για τη σίτιση των φοιτητών στο Αγρίνιο

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας στη ερώτηση σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών και τη φοιτητική εστία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το γεγονός ότι το θέμα της σίτισης θα μπορούσε να είχε λυθεί σε μόνιμη βάση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης αρκεί να υπήρχε ιδιόκτητος χώρος που να στεγάσει τη συγκεκριμένη δομή φοιτητικής μέριμνας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αιτήθηκε την ενοικίαση κατάλληλου προς τούτο χώρου από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. όμως αυτό απάντησε ότι καλύπτει λειτουργικές δαπάνες σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας προϋπολογισμό του σε κτίρια που είναι είτε δικά του, είτε του έχουν παραχωρηθεί από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια.

Η επίσημη αυτή απάντηση και με δεδομένο πως ο αριθμός των φοιτητικών που είναι διακιούχοι της φοιτητικής λέσχης στο Αγρίνιο είναι σχετικά μικρός, πράγμα που σημαίνει ότι η φοιτητική λέσχη θα μπορούσε να στεγαστεί σε ένα χώρο 200 – 300 τ.μ, αναδεικνύει και το μείζον της έλλειψης χώρων που έχει και ο δήμος Αγρινίου, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Αν υπήρχε κάποιος διαθέσιμος χώρος στους δύο φορείς της αυτοδιοίκησης, θα μπορούσαν να τον είχαν παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο και εκείνο με τη σειρά του στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το θέμα της σίτισης που αποτέλεσε θρυαλλίδα για την ενδεχόμενη μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπ. Παιδείας:
Σύμφωνα με το Υ.Σ.260/17-3-2015 της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
α) Για το οικ. έτος 2014 η επιχορήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών για δαπάνες λειτουργίας ανήλθε στο ποσό των 5.400.000 €, ενώ χορηγήθηκε και πρόσθετη επιχορήγηση ποσού 55.000€. Για το οικονομικό έτος 2015 η επιχορήγηση προς το ανωτέρω Ίδρυμα για δαπάνες λειτουργίας καθορίστηκε στο ποσό των 4.200.000€. Για δαπάνες σίτισης φοιτητών του, το εν λόγω Ίδρυμα επιχορηγήθηκε με το ποσό των 2.090.000 € ενώ χορηγήθηκε και πρόσθετη επιχορήγηση ποσού 70.000 €. Για το οικονομικό έτος 2015, η επιχορήγηση προς το Πανεπιστήμιο Πατρών για δαπάνες σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 2.100.400 €. Η κατανομή της επιχορήγησης σε επιμέρους δραστηριότητες και τμήματά του ανήκει στις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του Ιδρύματος.

β) Όπως προκύπτει από το αρχείο της ως άνω Γενικής Διεύθυνσης, δεν υπάρχουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ενταγμένα έργα σχετικά με φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο. Αρμόδιο για τον προγραμματισμό και την πρόταση ένταξης νέων έργων στο ΠΔΕ του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. είναι το καθ ύλην αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με το νόμο 4009/2011.

Σύμφωνα με το από αρ. πρωτ. 204/5023/1:7-3-2015 έγγραφο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με το υπ’ αριθμ. 9130/25.07.2014 έγγραφό της αποφάσισε για το ακαδημαϊκό έτος 2Ο14-2015 να αναθέσει στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών των Τμημάτων τον Ιδρύματος στην Πάτρα και στο Αγρίνιο. Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αποδέχτηκε την ανάθεση της δωρεάν σίτισης των φοιτητών των Τμημάτων της Πάτρας για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, και την ανάθεση της σίτισης των φοιτητών των Τμημάτων του Αγρινίου του Πανεπιστημίου Πάτρας εφόσον αυτό (το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ ) επιχορηγηθεί επιπλέον από το Πανεπιστήμιο Πατρών και εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι χώροι για τη σίτιση. Ακολούθως, το Πανεπιστήμιο Πατρών διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. το προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία ποσό για την σίτιση των δικαιούχων φοιτητών του στο Αγρίνιο και αιτήθηκε την ενοικίαση κατάλληλου προς τούτο χώρου από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 606/1083f85697/17-12-2014 έγγραφο του, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. πληροφόρησε το Πανεπιστήμιο Πατρών ότι καλύπτει λειτουργικές δαπάνες σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προϋπολογισμό του σε κτίρια που είναι είτε δικά του, είτε του έχουν παραχωρηθεί από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια.

Τελικά, σύμφωνα με τα αρ. πρωτ. 606/198/14440/23-3-2015 έγγραφο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., το Πανεπιστήμιο Πατρών δε συνήψε σύμβαση με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών ταυ Αγρινίου, καθώς δεν έχει παραχωρήσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις για χρήση στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. προκειμένου να αναλάβει τη νέα δραστηριότητά του. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 204/5023/1 7-3-201 5 έγγραφο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, αφενός για την επίλυση του θέματος και αφετέρου για την άμεση κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου αναδόχου σίτισης για τους φοιτητές των Τμημάτων του, που εδρεύουν στην πόλη του Αγρινίου. Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο της Πρυτανείας, η δωρεάν σίτιση των δικαιούχων φοιτητών μέχρι αναδείξεως του νέου αναδόχου θα συνεχιζόταν με το υφιστάμενο καθεστώς και ανάδοχο αρχής γενομένης τη 2α Φεβρουαρίου 2015. Ωστόσο, παρά τη σχετική παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος έως και το τέλος Μαρτίου 2015, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ο εν λόγω ανάδοχος, χωρίς ουδεμία πρότερη επίσημη ενημέρωση, έπαινε να λειτουργεί το φοιτητικό εστιατόριο από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών, με σχετικές ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα, η σίτιση από 10 Μαρτίου 2015 ανετέθη σε νέο ανάδοχο, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Αγρίνιο. Επίσης, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 215/5229/19-3-2015 έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών, ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών εκτιμάται στα ίδια με τον προηγούμενο χρόνο επίπεδα και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο παραταθείσης προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τέλος, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. εξετάζει τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών των Α.Ε.Ι.