Οι junior του downhill από το Αγρίνιο [video]

Το Αγρίνιο είναι ίσως το φυτώριο των νεών αναβατών downhill, αφου από εκεί κατάγονται και μένουν οι Τηλέμαχος Τσαρούχης, Γιάννης Χοροζίδης, Σίμος Τσιμόπουλος, Φαίδων Μπουλούμπασης και Νικόλας Τσαρούχης, που γνωρίσαμε να αγωνίζονται στο Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill. Μλήσαμε με τον Νίκο και τον Τηλέμαχο, με αφορμή ένα δικό τους downhill action film που μπορείς να δεις παρακάτω.

Πως πιστεύετε ότι σε μια μικρή πόλη όπως το Αγρίνιο, που μάλιστα δεν έχει καν πίστα downhill, αναπτύχθηκε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα αυτή η νέα γενιά αναβατών κατάβασης;
Η αγάπη για το ποδήλατο υπήρχε πάντα μέσα στην οικογένειά μας. Από μικρή ηλικία κάνουμε ποδήλατο στο βουνό με τους γονείς μας και μέσα από κάποια μαθήματα ορεινής ποδηλασίας που οργάνωσε το Velocity Bikes, γνωρίσαμε το Downhill μέσα από σχεδόν καθημερινή προπόνηση με τον πατέρα μας. Αργότερα το αγαπήσαμε πιο πολύ και φτάσαμε σε κάποιο επίπεδο.

Εκτός από προπόνηση και αγώνες, συμμετέχετε στη δημιουργία και αναβάθμιση των τοπικών trails;
Συμμετέχουμε με τον πατέρα μας και με έναν πολύ καλό μας φίλο στην αναβάθμιση των μονοπατιών κι έτσι φτιάχνουμε το μονοπάτι καλύτερο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην αναβάθμιση της προπόνησης μας. Το σκάψιμο το θεωρούμε διασκέδαση γιατί είναι ωραίο πράγμα να διατηρείς κάτι καινούργιο και να ξεφεύγεις από την καθημερινότητά σου.

Ασχολείστε και με άλλα σπορ, τι είναι αυτό που κάνει το downhill να ξεχωρίζει;
Ασχολούμαστε και με άλλα σπορ όπως το Trail Running το οποίο μας βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης για το Downhill. Επίσης κάνουμε windsurfing και Free Ski. Το Downhill είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα και στην Ελλάδα συνεχώς αναπτυσσόμενο και ξεχωριστό γιατί γνωρίζεις καινούριο κόσμο και νέα μέρη και βρίσκεσαι μέσα στη φύση και στο βουνό συνέχεια. Η αδρεναλίνη που σου δίνει το Downhill, είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να περιγράψει.

Ο Νώντας Λαμπρακόπουλος και ο Χρήστος Αργύρης του Velocity Bikes είναι δύο ποδηλάτες με τεράστια αγωνιστική εμπειρία, πόσο έχει βοηθήσει αυτό στην εξέλιξη όλων των παιδιών;
Αντλήσαμε πολλές γνώσεις προπόνησης και τεχνικής στα μονοπάτια αλλά παράλληλα και γνώσεις συντήρησης και επισκευής του ποδηλάτου.

Ο μπαμπάς Γιάννης Τσαρούχης, τα τελευταία χρόνια εκτός από πατέρας είναι και προπονητής και manager. Πόσο έχει βοηθήσει;
Μας βοήθησε πάρα πολύ τόσο στη διάνοιξη όσο και στην κατασκευή των μονοπατιών από την αρχή που ξεκινήσαμε. Σαν προπονητής με συνεχόμενο Uplift, ταξιδέψαμε μαζί σε όλη την Ελλάδα, σαν πατέρας, προπονητής και μάνατζερ.

Το 2014 ο Νίκος και ο Τηλέμαχος τελειώσατε την αγωνιστική χρονιά στην δεύτερη και τρίτη θέση της κατηγορίας Junior. Το 2015 θα είστε αντίπλαοι για τον τίτλο;
Η σχέση μεταξύ μας ήταν πάντα άψογη και ήμασταν αγαπημένοι σε όλους τους αγώνες. Ο καθένας μας, αντλούσε από τον άλλον γνώσεις και τεχνική που του έλειπαν. Το 2015 δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε όλους τους αγώνες και οι δύο, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς και συντήρησης του εξοπλισμού. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες θέσεις στους αγώνες που θα τρέξουμε.

Υπάρχουν φιλοδοξίες για κάτι παραπάνω; Για μια διάκριση εκτός συνόρων ή για ένα επαγγελματικό συμβόλαιο;
Όπως προαναφέραμε, το κόστος των αγώνων είναι πολύ μεγάλο και για να προχωρήσεις πιο «έξω», πρέπει να τρέξεις αρκετούς αγώνες για να προπονηθείς ανάλογα για να ανταπεξέλθεις στο υψηλό επίπεδο που υπάρχει εκτός συνόρων.

Αρκεί η αγάπη για το ποδήλατο και το ταλέντο για να σου εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη καριέρα;
Είναι ο βασικότερος παράγοντας μαζί με την προπόνηση αλλά χρειάζονται και οι ανάλογες χορηγίες για να αντέξεις στην πορεία για συνεχόμενη άνοδο στο χώρο του downhill.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός και το σχολείο;
Είναι αρκετά δύσκολος συνδυασμός με το εκπαιδευτικό σύστημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αλλά αν αγαπάς κάτι, δεν παύεις να προσπαθείς γι’ αυτό.

Ποια η άποψη σας για το ελληνικό downhill, πόσο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με το Πανελλήνιο Κύπελλο;
Με το Ελληνικό Κύπελλο Downhill ασχολούνται αξιόλογοι άνθρωποι και χαρακτήρες που μέσα από πολύ κόπο ανεβάζουν κάθε χρόνο και πιο ψηλά το επίπεδό του. Με το Πανελλήνιο Κύπελλο, η προβολή είναι αρκετά μεγαλύτερη, όπως κι η αγάπη μεγαλώνει γι’ αυτό.

πηγή : redbull.com