Βιωματική εκπαίδευση του Γυμνασίου Νεάπολης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Αχελώος”

Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Νεάπολης, συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικού χαρακτήρα δράσεις της, επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΧΕΛΩΟΣ.

Εκεί, στη Νεάπολη, τους υποδέχθηκε ο κ. Βασίλης Γατής, ο οποίος και ανέλαβε να ξεναγήσει τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους σε όλους τους χώρους της μονάδας και κυρίως στο συσκευαστήριο, ενημερώνοντάς τους και για την ανάλογη υποδομή στη Γουριά. Το συσκευαστήριο στη Νεάπολη Αγρινίου βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 12.000 m2, έχει εμβαδό 2.000 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευτούν 1.500 τόνοι προϊόντων. Το συσκευαστήριο στη Γουριά Μεσολογγίου βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 10.000 m2, έχει εμβαδό 2.500 m2 ενώ στους ψυκτικούς χώρους μπορούν να αποθηκευτούν 2.500 τόνοι προϊόντων. Ο κ. Γατής ενημέρωσε την Ομάδα για την καλλιέργεια του σπαραγγιού και για τις προοπτικές της, όπως, βεβαίως, έκανε και για τα ακτινίδια και τα δαμάσκηνα. Οι μαθητές απέκτησαν βιωματική γνώση, παρακολουθώντας τη λειτουργία του εργοστασίου και συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας, που είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι καθηγητές του περιβαλλοντικού προγράμματος ”ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ”. Ο «ΑΧΕΛΩΟΣ», ως συνεταιριστική οργάνωση, έχει βασικό του μέλημα όχι μόνο την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που παράγονται από τα μέλη-καλλιεργητές, αλλά και τη διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας αυτών των προϊόντων.

Για τον λόγο αυτό:
Α. ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ με γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες εφαρμόζεται είτε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, είτε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, καθώς και μέριμνα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Σύμφωνα, δηλαδή, με το διεθνές πρωτόκολλο GLOBAL C.A.P. και το ελληνικό πρότυπο AGRO 2.1-2.2
Β. ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΕΙ τα αγροτικά προϊόντα (σπαράγγια, δαμάσκηνα, ακτινίδια) στις δύο σύγχρονες μονάδες, με τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας σε θέματα υγιεινής. Τα συσκευαστήριά της είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τα πρότυπα BRC και ISO 22000.

Υπενθυμίζουμε ότι η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Νεάπολης είχε πρόσφατα επισκεφθεί το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών και το εργοστάσιο επεξεργασίας-τυποποίησης ελιών της Ένωσης Αγρινίου. Η Ομάδα και η συντονίστρια καθηγήτρια κα. Χριστίνα Τσιούφη εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Βασίλη Γατή, αλλά και γενικότερα στην Ένωση Αγρινίου και στους υπευθύνους των εργοστασίων της , κα. Ακριβή Κούκη και κ. Δήμο Μπέτσικα, για τις υπέροχες ξεναγήσεις στα Εργοστάσια και γενικότερα για τη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.