Πιέσεις στους όμορους ΧΥΤΑ και σε Κυβέρνηση για τα σκουπίδια του Πύργου

Στο προσκήνιο ο ΧΥΤΑ Παλαίρου
Με κάθε τρόπο οι φορείς της Ηλείας πιέζουν για την απορρόφηση των απορριμμάτων του Πύργου τους ΧΥΤΑ των όμορων περιοχών.

Μέχρι στιγμής οι 1500 τόνοι σκουπιδιών που θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία, μοιάζουν να είναι σταγόνα στο ωκεανό του προβλήματος. Σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το δήμο Πύργου και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς τους στην Αιτωλοακαρνανία. Από την άλλη κανένας άλλος ΧΥΤΑ δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου Πύργου, ενώ οι κάτοικοι στην Δυτική Αχαΐα -όπου ο εκεί ΧΥΤΑ του Φλόκα αποδέχθηκε να απορροφήσει κάποιο όγκο σκουπιδιών- αντέδρασαν δυναμικά με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά για 15μέρες η διαδικασία μεταφοράς των απορριμμάτων. Ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζονται και εντείνονται αφού οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως επί τρία χρόνια μεταφέρονται στου Φλόκα τα σκουπίδια των Καλαβρύτων παράνομα, καθώς η απόφαση που είχε ληφθεί έκανε λόγο για προσωρινή μεταφορά επί τρεις μήνες για να περάσει στη συνέχεια κρυφά απόφαση από τον φορέα διαχείρισης για συνέχιση της μεταφοράς.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον Τύπο της Ηλείας έχει γίνει σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Πύργου κρούση στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, για τον οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “χωρά το σύνολο των απορριμμάτων του δήμου”. Σημειωτέον πως ήδη η αντιπολίτευση του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας μιλά για μεθόδευση της δημοτικής αρχής για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές. Από την άλλη υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αρκετοί πλέον στην Ηλεία ζητούν κυβερνητική παρέμβαση και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να υπάρξει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ΧΥΤΑ των όμορων περιοχών θα εντέλλονται να απορροφήσουν τα σκουπίδια του Πύργου στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα δεν αποκλείεται ως “μέσο πίεσης” να χρησιμοποιηθεί η πιθανή απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία στον Πύργο μετά τις γιορτές του Πάσχα για λόγους δημόσιας υγείας…