Καθυστερεί η εισροή 3,4 δισ. του ΕΣΠΑ

Κανένα αίτημα για την πληρωμή έργων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ δεν έχει καταφθάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κανένα αίτημα για την πληρωμή έργων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ δεν έχει καταφθάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τον όγκο που συσσωρεύεται καθημερινά στο υπουργείο Οικονομίας. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, διευκρινίζοντας ότι τα αιτήματα πληρωμών προς την Ε.Ε. γίνονται μόνο εφόσον τα αντίστοιχα έργα έχουν προηγουμένως πληρωθεί από εθνικούς πόρους, δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Μέσα από τη μη πληρωμή των έργων καθυστερεί η εισροή των κοινοτικών κονδυλίων, συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ που είναι και το ποσό που απομένει να απορροφήσουμε από το συνολικό πακέτο των 23,8 δισ. ευρώ που ήταν το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα καθυστερεί τις πληρωμές και γι’ αυτό ίσως δεν έχει υποβάλει αιτήματα, η ίδια πηγή εξηγεί ότι η πληρωμή τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, στον βαθμό που η Ε.Ε. εξοφλεί απολογιστικά τις χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ. Ετσι εάν οι πληρωμές στο εσωτερικό αναβάλλονται ή γίνονται με το σταγονόμετρο, «δεν έχει νόημα η υποβολή αιτήματος στην Ε.Ε.», καταλήγει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στην «Κ».Τα ταμειακά προβλήματα που παρατηρούνται στα έργα του ΕΣΠΑ ενδέχεται να συμπαρασύρουν σε καθυστέρηση το σύνολο του προγράμματος, σε μια περίοδο που «ο χρόνος μετράει αντίστροφα». Διανύοντας την τελευταία χρονιά του το πρόγραμμα θα έπρεπε κανονικά να φουλάρει τις μηχανές του, προκειμένου να ολοκληρωθούν όσα περισσότερα έργα γίνεται έως τα τέλη του 2015.

Αυτό γιατί η Ε.Ε. θα πληρώσει δαπάνες μόνο για τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί στην τρέχουσα χρονιά. Οι δαπάνες μπορούν να καταβληθούν και το 2016, αλλά τα έργα -πλην αυτών που θα μεταφερθούν στην επόμενη περίοδο- δεν έχουν παράταση. Αυτή είναι και η αιτία που φορείς που εμπλέκονται με την εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ εκφράζουν ανησυχία ότι οι συνέπειες από την καθυστέρηση στις πληρωμές δεν εξαντλούνται σε μια απλή ταμειακή παράταση. Μπορεί να επηρεάσει και την εκτέλεση των έργων, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, με αποτέλεσμα να πληρώσουμε στο τέλος τα έργα από την τσέπη μας.

Αυτό φοβούνται και οι περιφερειάρχες της χώρας με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, μέσω της οποίας τους καθιστά σαφές ότι εάν έως τις 19 Απριλίου δεν διαθέσουν τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου σε έργα, τα χρήματα αυτά θα «ανακληθούν άμεσα».Το συνολικό ύψος των πόρων που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας «λιμνάζουν» στα ταμεία όχι μόνο από τις περιφέρειες, αλλά και σε άλλα έργα του ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και αποτελούν μήλον της Εριδος, αλλά και εστία αντιπαράθεσης με το αρμόδιο υπουργείο.

Οι περιφερειάρχες διατείνονται ότι εάν στερηθούν τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες πληρωμές, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά θα ανακατανεμηθούν για να πληρωθούν άλλα έργα του ΕΣΠΑ και σε καμιά περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του Δημοσίου.Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις η αγωνία στην αγορά είναι έντονη και είναι χαρακτηριστική η νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργοληπτικών Οργανώσεων την περασμένη εβδομάδα -είχε προηγηθεί καταγγελία του ΣΑΤΕ- που χαρακτηρίζει την εγκύκλιο για επιστροφή των κονδυλίων που «λιμνάζουν» στις περιφέρειες, ως «ταφόπλακα» στα έργα του ΕΣΠΑ.

Προκαταβολή 426 εκατ.
Κόντρα στην ταμειακή απραξία του ΕΣΠΑ είναι η απόφαση για την εκταμίευση από την Ε.Ε. της προκαταβολής για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, ύψους 426 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την προκαταβολή που δικαιούται η χώρα μας ίση με το 1,5% των συνολικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ που φθάνουν τα 20,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό βρίσκεται ήδη στα ταμεία του κράτους και συγκεκριμένα στον Κεντρικό Λογαριασμό της ΤτΕ από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια εάν από αυτό τον λογαριασμό η κυβέρνηση πληρώνει έργα του ΕΣΠΑ ή αντίθετα καλύπτει τρέχουσες ανάγκες.Στον βαθμό ωστόσο που τα παράπονα για μη πληρωμές πληθαίνουν (σε εκκρεμότητα είναι π.χ. πληρωμές 170 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους) και η ρευστότητα εξαντλείται, γίνεται σαφές ότι τα χρήματα του λογαριασμού μοιράζονται με βάση την πιεστική κατάσταση της οικονομίας.

πηγή : Ευγενία Τζώρτζη-Καθημερινή