Στην Εφορία οδεύουν οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Αγρινίου

Την αποστολή των στοιχείων για τις ανείσπρακτες οφειλές στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου μετά τις 26 Μαΐου 2015, τελευταία ημερομηνία για τη ρύθμιση δόσεων σύμφωνα με το Ν.4321/2015 αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Με τον πρόσφατο νόμο Ν4321/21-3-2015 που αφορά τις ρυθμίσεις για την επανεκίνηση της οικονομίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 στη ρύθμιση των οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι στις 26-5-2015 υπάγονται και οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών. Οφειλές λοιπόν που δεν υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 26-5-2015 θα πάνε στην Εφορία, αφού μέχρι τώρα δεν κατέστη εφικτή η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΥΑ Αγρινίου. Μάλιστα η οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει οριστικοποίησει την διαδικασία αποστολής των στοιχείων προς την ΔΟΥ βάση της κείμενης νομοθεσίας, (όπως έχει δημοσιευτεί και στο ΦΕΚ αρ.φ.2068-6/10/2008 τεύχος Β’).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των απλήρωτων λογαριασμών ύδρευσης τόσο στη ΔΕΥΑ Αγρινίου, όσο και στους καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο, ο δήμος Αγρινίου είχε προ διμήνου εκδόσει ανακοίνωση, βάση της οποίας οι απλήρωτοι λογαριασμοί ύδρευσης ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. «Τα χρέη είναι αρκετά μεγάλα, από τους πρώην Δήμους (Καποδοστριακούς), υπάρχει η προειδοποίηση για διακανονισμό, η μη ανταπόκριση μπορεί να οδηγήσει και στην διακοπή. Θα εξαντληθούν όλα τα μέσα και μετά θα αναγκαστούμε να γίνουμε αυστηροί» ανέφερε τότε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Το χαμηλό ποσοστό είσπραξης των τελών ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων, έχει -σύμφωνα με το δήμο- αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο προϋπολογισμό του Δήμου, αφού δεσμεύει και ένα μέρος των διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού, ως προβλέψεις μη είσπραξης των εισπρακτέων υπολοίπων, όσο και στη λειτουργία της υπηρεσίας Ύδρευσης, αφού λόγω της ανταποδοτικότητας δεν μπορούν να καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες λειτουργίας (μισθοδοσία, ΔΕΗ αντλιοστασίων, συντηρήσεις κ.λπ.).

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου ανέφερε πως “τα ποσά που βεβαιώνονται ετησίως για πάγια και καταναλώσεις, ανέρχονται στο 1.100.000,00 € περίπου και οι αντίστοιχες εισπράξεις στο ποσό των 600.000,00 € περίπου (ποσοστό 54,55 % περίπου) με αποτέλεσμα τη μεταφορά και τη συσσώρευση των οφειλών στις επόμενες χρήσεις. Υπολογίζοντας δε και τις οφειλές που ήλθαν από τους πρώην Δήμους (Καποδοστριακούς), όπου εμφανίζονται απλήρωτοι λογαριασμοί ύδρευσης από το έτος 2000, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν την 1η Ιανουαρίου 2015 στο ποσό των 2.072.933,48 € και σήμερα στο ποσό των 2.018.726,99 €.”