Διαγραφή στο 50% και με το μισό επιτόκιο τα χρέη στην ΑΤΕ

Το δρόµο για ρυθµίσεις «κόκκινων» αγροτικών δανείων της «παλαιάς» Αγροτικής µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που περιλαµβάνουν διαγραφή έως και του 50% της συνολικής οφειλής, διπλασιασµό του χρόνου αποπληρωµής αλλά και µείωση σχεδόν στο µισό του επιτοκίου ανοίγει η απόφαση που έλαβε πριν από λίγες µέρες η Τράπεζα της Ελλάδος και για την οποία έγραψε στο προηγούµενο φύλλο η Agrenda. Αφορά 31.000 αγρότες, μόνο φυσικά πρόσωπα, με δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ από την ΑΤΕ.

Το «κλειδί» βρίσκεται στην δυνατότητα που δίνεται στην υπό εκκαθάριση ATEbank και µόνο για το σκέλος των µη εξυπηρετούµενων αγροτικών δανείων που έχουν παραµείνει στο χαρτοφυλάκιό της να συνδυάζει το πλαίσιο που ισχύει για τις ειδικές εκκαθαρίσεις µε τις ευεργετικές διατάξεις του νόµου 4307/2014. Πρόκειται για τον περίφηµο «νόµο ∆ένδια» ο οποίος διαφηµίστηκε από την τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ως «η µεγαλύτερη διαγραφή ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ».

Μόνο για φυσικά πρόσωπα
Όπως διευκρινίζει µιλώντας στην Agrenda ο ειδικός εκκαθαριστής της ATEbank, Νίκος Μαράντος, η απόφαση της ΤτΕ αφορά αποκλειστικά τα δάνεια (κεφαλαίου κίνησης και καταναλωτικά) που έχουν χορηγηθεί σε αγρότες-φυσικά πρόσωπα και όχι εκείνα των συνεταιρισµών. ∆εδοµένου, δε, ότι «πατάει» στον υφιστάµενο νόµο ∆ένδια, ενέχει ισχύ νοµοθετικής ρύθµισης µε άµεση εφαρµογή από τις 10 Απριλίου του 2015.Πέρα από το διπλασιασµό του χρόνου εξόφλησης από τα 5 στα 10 χρόνια, τα πλέον σηµαντικά οφέλη για το δανειολήπτη εντοπίζονται:
Στη διαγραφή σηµαντικού µέρους της συνολικής οφειλής (κεφάλαιο, τόκοι και προσαυξήσεις) που µπορεί να φτάσει έως και το 50%.
Στη µειωµένη επιβάρυνση µε νέους τόκους: Σύµφωνα µε τον κ. Μαράντο, το επιτόκιο διαµορφώνεται από το «Euribor συν 4%». Με τρέχοντες όρους, δηλαδή, ένας αγρότης που σήµερα εντάσσεται στη ρύθµιση θα επιβαρυνθεί µε επιτόκιο: 4%+0,014%= 4,014%. Πρόκειται ουσιαστικά για το µισό από το 8% µε το οποίο ρυθµίζονταν ως τώρα τα δάνεια της Αγροτικής.
Στις διατάξεις της απόφασης µπορούν να υπαχθούν τόσο µη εξυπηρετούµενα όσο και ήδη ρυθµισµένα δάνεια της ΑΤΕbank. Περίπου 31.000 αγρότες υπολογίζονται ότι µπορούν να επωφεληθούν και να ρυθµίσουν οφειλές το συνολικό ύψος των οποίων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο εκκαθαριστής της τράπεζας, η πλειοψηφία των δανείων αφορά µικροοφειλέτες µε χρέος που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ ενώ πολύ λιγότερα είναι αυτά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Αν και παραδέχεται πως υπάρχει ένα σηµαντικό ποσοστό κακοπληρωτών από επιλογή και όχι από ανάγκη, υπογραµµίζει ότι «µε τις νέες ρυθµίσεις θέλουµε να βοηθήσουµε µε ευαισθησία τους αγρότες που έχουν πραγµατικό πρόβληµα και θέλουν να διευθετήσουν το χρέος τους».

Ραβασάκια με απειλή κατασχέσεων
«Μαύρο» Πάσχα πέρασε μια μεγάλη μάζα αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν λάβει δάνεια στο παρελθόν από την ΑTE και δεν κατάφεραν ωστόσο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα «ραβασάκια» για χρέη που έλαβαν μέσω ταχυδρομείου πριν τη Μ. Εβδομάδα είχαν χαρακτήρα υπενθύμισης για τακτοποίηση οφειλών, αλλά εμπεριείχαν και απειλές για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, σε περίπτωση μη τακτοποίησης των οφειλομένων. Οι ειδοποιήσεις προκάλεσαν ανησυχία στους παραγωγούς, που αρκετοί έσπευσαν να μεταβούν στις πλησιέστερες τράπεζες, για να μιλήσουν με τους αρμόδιους υπαλλήλους.

πηγή : agronews.gr