Νίκολα Μαρτίνες: O «Νίκο» ή «Ροσίτο» δικαιώνει τον Μενότι!

Να μην "πουλήσει" την 5η θέση... Δηλαδή, να μην πουληθεί ο Μαρτινές! φωτο : paravatos.eu

Ο άνθρωπος που οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του πρώτου Μουντιάλ είναι ο μέντορας του αρτίστα του Παναιτωλικού που πιάνει λιμάνι.

Γράφουν: ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΥΜΕΝΟΣ sportday.gr

Η πορεία του χαρακτηριζόταν πάντα από τις αλλαγές. Λες και ήταν γραφτό του να μην κάνει δεύτερη σεζόν σε μία ομάδα. Μεγάλο ταλέντο της Ιντεπεντιέντε, έψαξε την τύχη του και στη Χιλή (Σαντιάγο Γουόντερερς), πήγε στην Ισπανία (Μούρθια), αλλά βρήκε τη… γη της Επαγγελίας στην Ελλάδα.

φωτο: paravatos.eu
φωτο: paravatos.eu
Ενα χρόνο και κάτι στο Αγρίνιο, ο Νίκολα Μαρτίνες όχι μόνο ξεχωρίζει με τη φανέλα του Παναιτωλικού, αλλά είναι έτοιμος και για το άλμα, μία μεταγραφή-όνειρο στον Ολυμπιακό. Η δικαίωση του ίδιου, αλλά και του Σέζαρ Λουίς Μενότι, του ανθρώπου που το 1978 οδήγησε την Αργεντινή στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο (σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα Μουντιάλ) και είχε αφιερώσει αρκετές ώρες να μιλάει στον 28χρονο τώρα μεσοεπιθετικό. Ηταν εκείνος που ανέβαζε την αυτοπεποίθησή του και του το χρωστούσε κάποια στιγμή να κάνει την καριέρα που υποσχόταν το «γλυκό» αριστερό του πόδι. Δεν το έκανε σε μεγάλο βαθμό στην πατρίδα του, ούτε στην Ισπανία, τα καταφέρνει όμως στη χώρα μας.

Στο Αγρίνιο τον λένε «Νίκο», με… νονό τον Μάκη Χάβο, που τον πίστεψε πολύ από την πρώτη στιγμή που τον είδε. Κατάλαβε ότι το αριστερό του πόδι θα του έδινε πολλά καλά και στήριξε πάνω του το παιχνίδι του Παναιτωλικού. Αποτέλεσμα; Πριν τελειώσει η σεζόν ο Μαρτίνες δεν έχει βάλει πολλά γκολ (δύο), αλλά έχει μοιράσει διψήφιο αριθμό ασίστ (10). Κι αυτό έκανε τη διαφορά σε πολλά παιχνίδια. Ο Αργεντινός είναι ο αρτίστας και οι εμφανίσεις του «υποχρέωσαν» τον Βίτορ Περέιρα να τον βάλει ψηλά στη λίστα του. Για χάρη του πήγε στο Αγρίνιο ο ίδιος, αλλά έστειλε κι άλλες φορές τον συνεργάτη του Ριμπέιρο. Τελευταία, στο ματς με την Καλλονή που ο Μαρτίνες άνοιξε το σκορ για την ομάδα του.

Στην Αργεντινή το παρατσούκλι του ήταν «Ροσίτο». Ξανθό παιδί, έφερνε σε… Ρώσο και του το κόλλησαν όταν ήταν πιτσιρικάς. Μπάλα άρχισε να κλοτσάει από τριών χρονών και ξεκίνησε από τη Βελέζ. Προαγωγή στην πρώτη ομάδα, δανεισμός στην Αλμιράντε, μεταγραφή στην Ιντεπεντιέντε και στη συνέχεια Χιλή, Ισπανία, επιστροφή στα πάτρια εδάφη για την Σαν Μαρτίν και νέος… ξενιτεμός, στην Ελλάδα. Είναι με τη γυναίκα του πάνω από 10 χρόνια και τον Σεπτέμβριο περιμένουν τον διάδοχο. Του αρέσουν τα τατουάζ και έχει τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του και ένα αστέρι για το πρωτάθλημα που πήρε με την Ιντεπεντιέντε. Φιλοδοξία του να βάλει κι άλλα, με τον Ολυμπιακό. Κι επειδή στα μέρη μας βρήκε τον ποδοσφαιρικό παράδεισο, ήδη έχει αρχίσει να μαθαίνει ελληνικά. Τα οποία θα του χρειαστούν αν οριστικά μετακομίσει στους πρωταθλητές. Εκεί όπου ούτως ή άλλως το λάτιν στοιχείο είναι πάντα έντονο και θα βρει μπόλικους ισπανόφωνους.

«Δεν έχουμε ακόμη κάτι οριστικό»

Ο Μαρτίνες δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συμφωνία με τον Ολυμπιακό, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι δύο σύλλογοι. Γνωρίζει όμως το ενδιαφέρον και φυσικά είναι μία προοπτική που τον νοιάζει για να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του. «Δεν έχουμε κάτι οριστικό ή συμφωνία. Θα αποφασίσουμε από κοινού το καλύτερο με τον Παναιτωλικό. Φυσικά και μου αρέσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού», είπε χθες ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Βίτορ Περέιρα, ο οποίος τον ξεχώρισε λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στη χώρα μας, όταν πήγε να δει τον Παναιτωλικό, επειδή θα τον αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός. Κι εκεί ανακάλυψε τον πρώτο παίκτη που ξεχώρισε από τη Super League.

ΜαρτίνεςΟ Αλ Πατσίνο και το μπάρμπεκιου

Τι θα γινόταν ο Μαρτίνες αν δεν είχε επιλέξει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο; Μάλλον σεφ. Στο Αγρίνιο όλοι οι ξένοι παίκτες μαζεύονται σπίτι του και εκείνος ετοιμάζει το τραπέζι. Λάτρης του ψησίματος (Αργεντινός γαρ), δεν βαριέται το μπάρμπεκιου και το απολαμβάνει με την οικογένειά του και τους φίλους του. Ούτως ή άλλως του αρέσει να περνάει αρκετό χρόνο στο σπίτι του, βλέποντας τηλεόραση, του αρέσει όμως και το σινεμά. Αγαπημένος ηθοποιός του είναι ο σπουδαίος Αμερικανός Αλ Πατσίνο.

Και κοινοτικό και αναπροσαρμογή

Ο Αργεντινός δεν πιάνει θέση ξένου, καθώς έχει κοινοτικό διαβατήριο, το οποίο δεν είναι ούτε ισπανικό ούτε ιταλικό, όπως ισχύει για όλους σχεδόν τους συμπατριώτες του που έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο. Του Μαρτίνες είναι πορτογαλικό! Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του τον περασμένο Σεπτέμβριο έφεραν και την αναπροσαρμογή των αποδοχών του, πριν καν συμπληρώσει ένα χρόνο στη χώρα μας. Εφτασαν περίπου τις 100.000, που θεωρείται πλέον καλό ποσό για αρκετές ελληνικές ομάδες. Στον Ολυμπιακό φυσικά το συμβόλαιό του θα είναι πολύ μεγαλύτερο, το καλύτερο που είχε στην καριέρα του.

Πριν τελειώσει η σεζόν ο Μαρτίνες έχει βάλει δύο γκολ κι έχει μοιράσει διψήφιο αριθμό ασίστ (10).