Κακούργημα η κλοπή ΦΠΑ, φόρος πολυτελείας στο 13%

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει το επόμενο Eurogroup (11 Μαΐου) επιδίδεται η κυβέρνηση με στόχο να έχει ολοκληρώσει έως τότε το πλαίσιο μέτρων που απαιτείται προκειμένου να πέσει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία.Οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και με τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group Γιώργο Χουλιαράκη είναι διαρκείς και γίνεται προσπάθεια το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη τις ερχόμενης εβδομάδας.

Είναι πάντως πιθανό ακόμα και μετά τη ψήφιση του κύριου όγκου των μέτρων να κλείνουν εκκρεμότητες με την κατάθεση νέων μικρότερων νομοσχεδίων ή τροπολογιών. Γεγονός είναι ότι η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική για την ελληνική κυβέρνηση. Στελέχη της δε διστάζουν μάλιστα να επιρρίψουν την ευθύνη για την τεράστια απώλεια χρόνου, στον Γιάνη Βαρουφάκη.Καταλογίζουν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν προχώρησε στην κωδικοποίηση των μέτρων αλλά συνήθιζε να περιορίζεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις. Το πολυνομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρι τώρα υπάρχει συμφωνία για τα ακόλουθα μέτρα:
Χρησιμοποίηση ηλεκτρονικής κάρτας για συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσό (πληροφορίες το προσδιορίζουν στα 70 ευρώ). Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις τουριστικές περιοχές και ειδικότερα από τις νησιωτικές.
Η μη απόδοση ΦΠΑ θα μετατραπεί σε κακούργημα.
Εφαρμογή ειδικού φόρου διαμονής για καταλύματα από τριών αστέρων και πάνω για την τουριστική σεζόν (Απρίλιο- Οκτώβριο).
Προστασίας πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ και όχι έως 300.000 όπως αρχικά είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Επιβράβευση (χρηματικά ποσά, κ.α) για τους καταναλωτές που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
Αναπροσαρμογή του ποινολογίου για φοροδιαφυγή ανάλογα με το ποσό που υποκρύπτεται, με ποινές από ΄6 μήνες έως 10 χρόνια.
Αύξηση του συντελεστή από 10% στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Αυτονομία της γενικής διεύθυνσης δημοσίων εσόδων.

πηγή : thetoc.gr