Το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας για την Πρωτομαγιά

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Άλλη μια εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε οριακή κατάσταση.
Η αποδιάρθρωση που επήλθε στην Ελληνική οικονομία τα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη ναυαγισμένη δημόσια διοίκηση και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων του υπαλληλικού κόσμου, αλλά και της ανεργίας που καλπάζει, έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε μαρασμό.
Στη χώρα μας οι ΜΜΕ αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης ότι οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων της χώρας και συμβάλουν αποφασιστικά στα δημόσια έσοδα με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτών και εργαζομένων), δημοτικά τέλη και λοιπά.
Όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια της άγριας λιτότητας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ΜΜΕ έχουν βάλει λουκέτο και πάρα πολλές που βρίσκονται σε λειτουργία είναι ζημιογόνες (με την ελπίδα της ανάκαμψης). Ακόμα, ένας τεράστιος αριθμός ΜΜΕ βρίσκεται στο όριο συναγερμού (λειτουργεί μόνο για να καλύπτει τα έξοδα) και δυστυχώς ένα πολύ μικρό μέρος ανταπεξέρχεται υποφερτά.
Οι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των ΜΜΕ αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του Ελληνικού λαού είναι γνωστοί και οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν την τελευταία (τουλάχιστον) 5ετία είναι συγκεκριμένες.
Θεωρούμε ότι οι ΜΜΕ, ως βασικός τομέας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, μπορούν και πρέπει να αναταχθούν. Απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση που πρόκυψε από τις εκλογές στις 25 Γενάρη, να σκύψει άμεσα και με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα του κλάδου μας και με τις αναγκαίες ρυθμίσεις να δώσει το απαιτούμε οξυγόνο για τη συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας μας.
Υπάρχουν βασικά αιτήματα για τα ασφαλιστικά μας προβλήματα που έχουν υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, όπως:
1. Όλες οι ασφαλιστικές οφειλές να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν).
2. Να διαγραφούν τα χρέη του κλάδου υγείας και οι επιβαρύνσεις σε αυτά.
3. Να διαγραφούν, επίσης, όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επί του αρχικού κεφαλαίου και να υπολογιστεί επιτόκιο 1%.
4. Να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.
5. Μετά από τα παραπάνω και αφού, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εισφορές, να του δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει μηνιαία, αν το επιθυμεί, μέρος του κεφαλαιοποιημένου χρέους του, με ποσό που ο ίδιος θα αποφασίζει – έστω και 50 € το μήνα.
6. Να καθιερωθεί άμεσα το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, που υπήρξε βασική προεκλογική εξαγγελία.
Ακόμα, υπάρχει αίτημα για ρύθμιση και τακτοποίηση οφειλών από πρόστιμα προς τους Δήμους, που χρήζουν άμεσης ικανοποίησης.
Συνάδελφοι και συμπολίτες της Αιτωλοακαρνανίας,
Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα του κλάδου μας, για τα προβλήματα όλων των εργαζόμενων, για τα προβλήματα όλων των πολιτών. Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση της Συντονικής Eπιτροπής των φορέων του Νομού μας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 1η Μάη στην πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι), στις 10:30’ το πρωί.
Ο Δρόμος του Αγώνα είναι η μόνη μας επιλογή!

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Πολύζος Πάνος Ζήσογλου