Στο “σκοτάδι” οι εργαζόμενοι στο Άκτιο -Αμβρακία

Στο “σκοτάδι” σχετικά με την εξέλιξη του έργου είναι οι 200 περίπου εργαζόμενοι στην κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο -Αμβρακία. Ως γνωστόν οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών σχετικά με την εξέλιξη του έργου. Μάλιστα οι εργαζόμενοι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις, αν και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη δυναμική και τη συμμετοχή των κινητοποίησεων, αφού πολλοί εργαζόμενοι στα εργοτάξια είναι κάτοικοι άλλων νομών (Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα) και όντας για καιρό απλήρωτοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Παρόλα αυτά η αδιαφορία που βιώνουν τους αναγκάζει να προετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις.

Όσον αφορά τους λόγους διακοπής των εργασιών, υπάρχει η εκτίμηση ότι πιθανόν αυτό έχει να κάνει με την πίεση που θέλουν να ασκήσουν οι κατασκευαστές διεκδικώντας επιπλέον χρήματα από τα απρόβλετα για το έργο. Σε κάθε περίπτωση η προϊστορία στην εξέλιξη της κατασκευής του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία με τα αλλεπάλληλα “σταμάτα – ξεκίνα” και τις παρολίγον εκπτώσεις των αναδόχων έχει δείξει ότι όλα είναι πιθανά. Ακόμη και αν επανεκκινήσουν τα έργα, οι εργαζόμενοι με δεδομένο το παρελθόν του έργου φοβούνται ότι αυτό μπορεί αποδειχθεί κάτι πρόσκαιρο, αφού ούτως ή άλλως ακόμη δεν έχουν επιλυθεί θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου για το έργο, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2013, είναι μεγάλη από τη στιγμή που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.