Χάβος: “Θα τα βάλουμε όλα κάτω και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας”

Όλο και πιο ψηλά… Ο Παναιτωλικός με τον Μάκη Χάβο στο… τιμόνι του καταφέρνει να να εντυπωσιάζει διαρκώς με τις επιτυχίες του. Από την άνοδο και την σταθεροποίηση στα «μεγάλα σαλόνια», μέχρι την παραλίγο συμμετοχή στα πλέι οφ, τα απανωτά ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής, τις πωλήσεις παικτών και την αναγνώριση των αντιπάλων, τα «καναρίνια» έχουν κάνει το Αγρίνιο να φουσκώνει από περηφάνια.

Ο «αρχιτέκτονας» του Παναιτωλικού, μιλάει στο gazzetta.gr για την νέα εκπληκτική σεζόν της ομάδας του, τα όπλα που είχε στα χέρια του, αλλά και τα όσα στοίχισαν στο… τέλος και δεν ήρθε τελικά η μεγάλη υπέρβαση των πλέι οφ.

Ακόμα μία πετυχημένη σεζόν για τον Παναιτωλικό, που έχει καταφέρει να κερδίσει και πάλι τις εντυπώσεις…
«Η αλήθεια είναι πως κάναμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, αφού μετά τις πρώτες αγωνιστικές καταφέραμε να ανεβάσουμε στροφές και να πιάσουμε πολύ υψηλή απόδοση. Δεν είναι τυχαίο πως ήμασταν για πολύ μεγάλο διάστημα μέσα στις πρώτη 5αδα και φτάσαμε πολύ κοντά στο όνειρο! Για δύο βαθμούς δεν μπήκαμε στα πλέι οφ, αλλά παρόλα αυτά, τερματίσαμε στην καλύτερη θέση στην ιστορία του συλλόγου και πετύχαμε και ρεκόρ συγκομιδής βαθμών. Αυτό μας κάνει όλους πάρα πολύ χαρούμενους, είναι τιμή να γράφεις το όνομά σου στην Ιστορία συλλόγων, ειδικά όταν μιλάμε για μεγέθη μεγάλα όπως ο Παναιτωλικός».

Βλέπουμε τον Παναιτωλικό επί των ημερών σας να κάνει διαρκώς βήματα μπροστά, κάθε χρόνο και καλύτερα…
Ναι, αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος μας. Όταν ανέλαβα την ομάδα, ήταν στην Β’ Εθνική και παρά τους αρχικούς στόχους, είχε μείνει πίσω. Όμως κάναμε 23 αγώνες αήττητοι, ανατρέψαμε τα δεδομένα και πήραμε την άνοδο. Την επόμενη χρονιά, είχαμε στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Και όχι μόνο το πετύχαμε, αλλά κάναμε και τις πρώτες μας νίκες κόντρα σε μεγάλες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.

Θέλουμε να βελτιωνόμαστε κάθε φορά. Φέτος έπρεπε να σταθεροποιηθούμε και το κάναμε και με το… παραπάνω. Μάλιστα, όλα αυτά συνδυάστηκαν με καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, που κέρδισε την εκτίμηση και την αναγνώριση των αντιπάλων, προπονητών, παικτών ακόμα και φιλάθλων. Αυτό, ίσως είναι και ένα από τα πιο μεγάλα και τιμητικά μας επιτεύγματα.

Ποια είναι τα… όπλα του Παναιτωλικού, που έφεραν αυτή την νέα επιτυχία;
Πάνω από όλα η σκληρή δουλειά και το εκπληκτικό κλίμα. Καταφέραμε να είμαστε σε όλη την διάρκεια δεμένοι, σαν μία γροθιά, σαν οικογένεια. Από εκεί και πέρα, όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, από την διοίκηση, το τεχνικό τιμ, τους παίκτες και τον κόσμο, όλοι έσπρωξαν προς τα πάνω τον Παναιτωλικό. Δουλέψαμε πολύ σκληρά, ο κ. Μπελεβώνης έχει κάνει τρομερή επιλογή παικτών, φοβερό σκάουτινγκ ειδικά στην Αργεντινή, ήρθαν παίκτες που είχαμε την τύχη να βγάλουν μεγάλη χημεία στο γήπεδο και παρουσιάσαμε αυτή την εικόνα. Και φυσικά, το λέμε όλοι, ξανά και ξανά, αλλά έτσι είναι, ο κόσμος ήταν πάντα δίπλα μας και αποτέλεσε μεγάλο «όπλο».

Τους λόγους που ο Παναιτωλικός δε κατάφερε να μπει τελικά στα πλέι οφ, αν και έφτασε κοντά δείχνοντας πως το αξίζει, μπορείτε να τους διακρίνετε;
Σίγουρα. Ο στόχος μας δεν ήταν η 5αδα, αλλά ήμασταν εκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δείξαμε πως το αξίζαμε. Τελικά δεν ήρθε, γιατί όπως όλες οι ομάδες κάναμε και εμείς μία φυσιολογική… κοιλιά. Δεν γίνεται να είσαι στο 100% όλη τη σεζόν, κανείς δε το έχει καταφέρει. Ίσως η δική μας καμπή να κράτησε λίγο παραπάνω, αλλά έχει ξεκάθαρες αιτίες.

Καταρχάς, μας επηρέασε πολύ η απουσία του Βιγιαφάνιες, είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης, κομβικής σημασίας για εμάς. Μετά υπήρξε και η ψυχοσωματική κούραση, καθώς παίξαμε για μεγάλο διάστημα υψηλής ποιότητας και έντασης, με μεγάλη διάρκεια ανά αγώνα. Θέλαμε πολύ την υπέρβαση, αλλά αυτό έφερε και άγχος, το οποίο μας «έριξε». Ένα άλλο πρόβλημα, είναι και ότι δεν είχαμε το εύκολο γκολ. Και δεν είναι μόνο θέμα ικανότητας, αυτό. Δεν πιστεύω στην τύχη, αλλά όταν έχεις 14 δοκάρια, τι να πεις… Και τέλος, είναι και οι πολλές κίτρινες, που άρχισαν να μας πνίγουν κάποια στιγμή, γιατί παίκτες έμεναν εκτός σε σημαντικά ματς και αυτό ήταν πρόβλημα.

Είπατε πριν για βήματα μπροστά, όμως δεν ξέρουμε αν θα είστε και του χρόνου στον Παναιτωλικό, γιατί το συμβόλαιό σας λήγει.
Ναι, ακόμα δε γνωρίζουμε τι θα γίνει και αν θα είμαι εδώ και την νέα σεζόν, αλλά όπως και να έχει, ο Παναιτωλικός πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Από εκεί και πέρα, για το δικό μου θέμα, θα μιλήσω με τον πρόεδρο, θα τα βάλουμε όλα κάτω και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αν δε γίνει αυτή η επαφή, δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι παραπάνω, δεν μου αρέσει να προτρέχω. Θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και θα ξεκαθαρίσουν όλα τότε.

Επί των ημερών σας στον Παναιτωλικό, είδαμε δύο δυνατές πωλήσεις, μία πέρσι του Μπακάκη στην ΑΕΚ και μία φέτος, του Μαρτίνες στον Ολυμπιακό. Τι σημαίνει για την ομάδα αυτό και από ποιους μπορούμε να περιμένουμε κάτι ανάλογο;
Ο Παναιτωλικός έχει μπει ξανά στην διαδικασία να βγάζει παίκτες και να τους πουλάει σε μεγάλες ομάδες. Τα οφέλη από όλα αυτό είναι πολλαπλά. Δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι, που φυσικά είναι σημαντικό, αλλά και θέμα γοήτρου. Έτσι, από την μία μας δίνει μεγάλη χαρά, αν και όταν χάνεις τέτοιους ποιοτικούς παίκτες, είναι μεγάλη απώλεια.

Όσο για τους… επόμενους, υπάρχουν αρκετοί. Για παράδειγμα, ο Βιγιαφάνιες είναι παίκτες με εξαιρετική ποιότητα και σίγουρα θα απασχολήσει μεγάλες ομάδες, είτε τώρα το καλοκαίρι, είτε στο μέλλον. Ο Κάπελ επίσης θα μπορούσε να κάνει μία καλή μεταγραφή, ενώ υπάρχουν και παιδιά από τις ακαδημίες, που έχω δουλέψει πολύ μαζί τους αυτά τα δυόμιση χρόνια και τους πιστεύω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Παπουτσογιαννόπουλος και ο Μύγας, ενώ έρχονται κι άλλοι.

Μιλήσατε πριν για την στήριξη του κόσμου και την αγάπη του για τον Παναιτωλικό, που φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Έξω από αυτό, όμως, πως είναι τα πράγματα; Εκεί που δεν υπάρχουν κάμερες και δε μπορούμε να δούμε…
Δεν είναι μυστικό, το Αγρίνιο ζει για τον Παναιτωλικό, ο οποίος… βασιλεύει στην πόλη. Μας έχει δώσει τεράστια βοήθεια και πρέπει να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτά που έχω ζήσει εδώ τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρα, πραγματικά είναι όλοι μέσα στην καρδιά μου και τους ανταποδίδω όλη αυτή την αγάπη που μου έχουν δείξει.

Ο πήχης από του χρόνου ανεβαίνει, μεγαλώνει ο ανταγωνισμός, καθώς όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψουν στην μεγάλη κατηγορία ΑΕΚ και Ηρακλής τουλάχιστον, ενώ ίσως δούμε και ακόμα μία ιστορική ομάδα να παίρνει την άνοδο. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το γεγονός;

Είναι κάτι πολύ θετικό. Κάθε υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος, αλλά και όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να το δούμε θετικά και να καταλάβουμε ότι αυτό κάνει καλό σε όλους. Ζούμε μέσα από τον ανταγωνισμό και αυτός μας ωθεί να βελτιωνόμαστε, είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Και φυσικά, κάνει καλό και στις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη, αφού παρουσιάζονται πιο έτοιμες και δυνατές.

πηγή : gazzetta.gr