Ο Δ. Στρατούλης στο Κέντρο Υγείας Αστακού – Σε απόγνωση το λιγοστό προσωπικό [pics]

«Κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στον Δ. Στρατούλη για τις αντιδράσεις του κόσμου που προσέρχεται στο Κ.Υ. και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί
– Λύσεις σε τεχνικά θέματα προτείνει ο δήμος Ξηρομέρου
Την εξαιρετικά κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Αστακού τόσο λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό, όσο και ιατρικό προσωπικό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης κατά την επίσκεψή του στο Αστακό. Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ξηρομέρου Ερωτόκριτο Γαλούνη ο Δ. Στρατούλης ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας και τους γιατρούς για τα προβλήματα.

Το Κ.Υ Αστακού έχει στην αρμοδιότητα του μόνο ένα Περιφερειακό ιατρείο, ουσιαστικά για να συνεπικουρεί, ενώ γίνονται τιτάνιες προσπάθειες σε συνεργασία με την ΥΠΕ για να βγουν οι εφημερίες, κάτι που με δυο γιατρούς είναι αδύνατο. Αυτό ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας στον Δ. Στρατούλη παραδίνοντάς αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Ιδαίτερη αναφορά έγινε στο προσωπικό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας είναι αποσπασμένο σε άλλες μονάδες και θέλει να επιστρέψει στον Αστακό. Στο Κ.Υ Αστακού έχουν σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στον Υπουργό υπάρχουν 5 οργανικές θέσεις διοικητικών οι οποίες είναι κατειλημμένες, όμως οι τέσσερις από αυτούς είναι αποσπασμένοι. Υπάρχει μάλσιτα διοικητικός υπάλληλος, αποσπασμένη στο νοσοκομείο Αγρινίου, που ζητά να επιστρέψει στο Κ.Υ Αστακού, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διευθυντή «παράνομα βρίσκεται στο νοσοκομείο Αγρινίου την ώρα που πλέον τα Κ.Υ ανήκουν στην ΥΠΕ και όχι στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έγγραφη εντολή από το διοικητή της Περιφέρειας να επιστρέψει στη θέση της στο Κ.Υ. Αστακού, αλλά εδώ και ένα μήνα την κρατούν στο νοσοκομείο Αγρινίου και την εκφοβίζουν από τη διοίκηση….». Συνοψίζοντας, το βασικό πρόβλημα είναι ότι αν απαιτηθεί να γίνει διακομιδή ασθενούς στις περισσότερες βάρδιες το Κέντρο Υγείας ουσιαστικά κλείνει, αφού δεν υπάρχει άλλος γιατρός για να μείνει πίσω… Μάλιστα ο Διευθυντής του Κ.Υ περιέγραψε καταστάσεις στις οποίος ο ίδιος έκανε τον οδηγό ασθενοφόρου, αφού δεν υπήρχε οδηγός… «Κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στον Δ. Στρατούλη για τις αντιδράσεις του κόσμου που προσέρχεται στο Κ.Υ. και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ακόμη ο Δ. Στρατούλης ξεναγήθηκε στους χώρους του Κ.Υ. και ενημερώθηκε διεξοδικά για τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό (το ξεχαρβαλωμένο χειρουργικό κρεβάτι και τους διαβρωμένους τοίχους λόγω της υγρασίας).

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης ανέφερε στον Υπουργό ότι «υπάρχει ένα θέμα με τους διορισμούς προκηρύχτηκαν 5 θέσεις γιατρών και καλύφθηκε μια. Στο αίτημα του δήμου για επικουρικούς γιατρούς γενικής ιατρικής, ενημερώθηκα από τη Δ/ντρια του υπουργείου υγείας προκηρύχθηκαν δυο θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής, μια στο Κ.Υ Αστακού και μια στο ΚΥ Μύτικα. Προχθές μίλησα με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ζαμπάρα και μου είπε ότι προκηρύχτηκαν και δυο θέσεις νοσηλευτών. Βέβαια πρέπει να πάμε και στο δια ταύτα. Υπάρχουν 5 άτομα που θέλουν να έρθουν στο ΚΥ Αστακού και απειλούνται. Νομίζω ότι πρέπει να πάρετε εσείς μια πρωτοβουλία, ώστε να γίνει ια σύσκεψη στο υπουργείο ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα». Ο Ερ. Γαλούνης πρότεινε επίσης εάν το επιτρέψει η αρμόδια υπηρεσία ο δήμος Ξηρομέρου να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την δημιουργία κεραμοσκεπής στο Κ.Υ Αστακού, ώστε να προστατευτεί από τη βροχή και την υγρασία, ενώ όσον αφορά την καθαριότητα ο δήμαρχος πρότεινε να παραχωρήσει μια καθαρίστρια από τα πεντάμηνα που θα έρθουν στο δήμο για να να σταματήσουν να το καθαρίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Ο Δ. Στρατούλης δεσμεύτηκε να “τρέξει” όλα τα θέματα σε συνεννόηση με τον υπουργό υγείας Π. Κουρουμπλή και να αναθέσουν σε δυο συνεργάτες τους να κάνουν τις επαφές που πρέπει με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να λυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα και να επιστρέψουν οι αποσπασμένοι υπάλληλοι. Το θέμα του προσωπικού, ανέφερε ο Δ. Στρατούλης, ότι θα λυθεί με το μεγάλο διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί για 4.500 προσλήψεις στην δημόσια υγεία και τόνισε ότι πρέπει υπάρχουν εγκαίρως τα αιτήματα για τα κενά που υπάρχουν παράλληλα με επιστολή του δήμου Ξηρομέρου για να ληφθούν υπ’όψιν όλες οι ανάγκες τα Κ.Υ Αστακού και Μύτικα.