Capital controls και “δεν κουνιέται φύλλο”

Δυο εβδομάδες με τις τράπεζες κλειστές και οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν φθάσει στα οικονομικά τους όρια.

απορριμματοφόρα Εξαιτίας των capital controls έχουν σταματήσει σχεδόν τα πάντα. Οι διαγωνισμοί και δημοπρασίες έχουν “παγώσει”, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να εκδώσουν τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Αντιστοίχως και τα εν εξελίξει έργα έχουν σταματήσει, αφού οι τεχνικές εταιρείες έχουν δώσει υποχρεωτική άδεια στους εργαζομένους τους. Φυσικό είναι οι επίσης οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν να έχουν πάει περίπατο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο περιορισμός της κίνησης των οχημάτων των δήμων. Ήδη ο δήμος Μεσολογγίου ανακοίνωσε περικοπές δρομολογίων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ στο δήμο Αγρινίου η αποκομιδή γίνεται ακόμη στο αστικό ιστό του Αγρινίου, ενώ έχει περιοριστεί στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Οι αυτοδιοικητικοί μάλιστα εκφράζουν το φόβο πως αν τα capital controls συνεχιστούν τότε θα παρουσιαστεί σημαντικό πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Αντίστοιχα στο δήμο Αγρινίου έχουν περιοριστεί στα απολύτως στοιχειώδη οι κινήσεις των οχημάτων της ΔΕΥΑ Αγρινίου και του τμήματος ηλεκτροφωτισμού. Και βέβαια όπως είναι πρόδηλο, η κατάσταση στα οικονομικά των δήμων τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, ιδιώς αν κρατήσει λίγο ακόμη, λόγω του ό,τι και οι πολίτες πλέον δεν προσέρχονται για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δήμους.

Στροφή στο e-banking
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιχειρώντας να εξομαλύνουν κάπως την κατάσταση πολλοί δήμοι στρέφονται πλέον σε ένα από τα τραπεζικά εργαλεία που μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως. Είναι αυτό των on line τραπεζικών και διατραπεζικών συναλλαγών, η λεγόμενη εφαρμογή e-banking. Μέσω αυτής της εφαρμογής οι δήμοι θα μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές χωρίς την παρουσία «φυσικού» χρήματος, δηλαδή να χρεοπιστώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς προμηθευτών και μισθοδοσίας.

Πρόβλημα και στις μετακινήσεις
Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί -αν παραταθούν και άλλο τα capital controls- και στις μετακινήσεις των πολιτών με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, εξαιτίας των προβλημάτων στην προμήθεια καυσίμων και του γεγονότος ότι οι πρατηριούχοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες πίστωσης. Το τραπεζικό στοπ στη χώρα επέφερε παντού περικοπές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Το ίδιο και στις μετακινήσεις τους… Εξάλλου αυτή την περιόδο τα δρομολόγια των αστικών ΚΤΕΛ είναι πάντα περιορισμένα. Δεν αποκλείεται όμως η παράταση των capital controls να επιφέρει επιπλέον περικοπές δρομολογίων. Κάτι που μάλλον θα συμβεί και στα υπεραστικά λεωφορεία.

Το βέβαιο είναι ότι η όλη κατάσταση θα συνεχιστεί ως ένα βαθμό ακόμη κι αν επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, αφού τα capital controls δεν πρόκειται να αρθούν μονομιάς…