Να πιαστεί επιτέλους το “πάρτι” των καταναλώσεων

Το ζήτημα με τη διαχείριση του νερού στο Αγρίνιο, αλλά και τους δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο έχει πολλές πτυχές και είναι διαχρονικό. Η εποχή που συζητείται είναι αυτή, το καλοκαίρι και ιδίως τις μέρες του καύσωνα.

Το γεγονός ότι ούτε στο Αγρίνιο, ούτε στους πρώην δήμους επί σειρά ετών και… δημάρχων δεν έγιναν έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου που να εξασφαλίζουν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού είναι δεδομένο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν μας φταίει η “καταναλωτική συνείδηση” που κάθε καλοκαίρι στο Άγιο Κωνσταντίνο στο Αγρίνιο μένουν χωρίς νερό. Δεδομένο είναι επίσης ότι στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, αφού λεφτά δεν υπάρχουν και τα έργα του ΕΣΠΑ είναι σταματημένα. Το μόνο που μπορεί να γίνει άμεσα είναι μια καλύτερη διαχείριση. Αν οι μεταμεσονύκτιες διακοπές νερού -που αποφάσισε ο δήμος Αγρινίου- σε Τοπικές Κοινότητες πέριξ του Αγρινίου βοηθήσουν θα φανεί σύντομα. Πάντως για τις διακοπές αυτές χρειάζεται μια καλύτερη ενημερώση των πολιτών για το πότε και με τι διάρκεια αυτές θα γίνονται.

Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι κάτι που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση το ξέρουν και το παραδέχονται, αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να το αγγίξουν. Το μεγάλο ζήτημα είναι οι συνδέσεις που δόθηκαν για ύδρευση και χρησιμοποιούνται για άρδευση. Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν χωράφια στις Δημοτικές Ενότητες του Αγρινίου που χωρίς κανένα κτίσμα, που να δικαιολογεί παροχή ύδρευσης, έχουν πάρει παροχή ύδρευσης για άρδευση. Εκεί είναι που γίνεται το “πάρτι” των καταναλώσεων. Και κοντά σε αυτή παρανομία που επηρεάζει τόσο την παροχή του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν και άλλες παρανομίες, όπως «πειραγμένοι» μετρητές και παράνομες συνδέσεις. Η λύση για μια καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μία. Η ΔΕΥΑ Αγρινίου να πάρει την εντολή να συντάξει ένα φάκελο με όλες τις παρανομίες και να τον στείλει στον Εισαγγελέα για ποινικές ευθύνες. Και σε δεύτερη φάση, ό,τι η ίδια η ΔΕΥΑ κρίνει παράνομο να το σταματήσει. Να διακόψει για παράδειγμα τις παροχές ύδρευσης στα χωράφια.

Αυτό το καλοκαίρι είναι το πρώτο της νέας δημοτικής αρχής Αγρινίου. Την περιόδο αυτή οι ιθύνοντες θα δουν από πρώτο χέρι τις παθογένειες και αν θέλουν θα διαπιστώσουν τις παρανομίες. Ή θα στείλουν τις παρανομίες στον Εισαγγελέα, ή θα κάνουν ό,τι και οι προηγούμενοι: θα τρέχουν δεξιά και αριστερά να μπαλώσουν βλάβες και θα τα “ακούν” από τον κόσμο.

Δ.Π