Πυρά από Κουτσουπιά στην Περιφέρεια για το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας

ε αφορμή την όλως αρνητική για την Αιτωλοακαρνανία εξέλιξη της παραπομπής στο άγνωστο μέλλον της δημιουργίας Κέντρου Γεωργικής Έρευνας στο Αγρίνιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή και μιλά για υπονόμευση του κοινού ψηφίσματος της Ένωσης Αγρινίου, του δήμου Αγρινίου και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας από το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικά :
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία, αντί της ισότιμης μεταχείρισης, απολαμβάνει συμπεριφορές …παρείσακτου φτωχού συγγενή. Και δυστυχέστερα, οι συμπεριφορές αυτές προέρχονται από τους έχοντες τη θεσμική ευθύνη να εργαστούν για την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την υλοποίηση των όσων οι ίδιοι έχουν με έμφαση υποσχεθεί. Η παραπομπή στις Ελληνικές καλένδες της δημιουργίας Κέντρου Γεωργικής Έρευνας στο Αγρίνιο, στις εγκαταστάσεις του πρώην Καπνικού Σταθμού, συνιστά ανάσχεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας για την πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία. Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ως Ένωση Αγρινίου παίρναμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε το μείζον για την περιοχή μας θέμα, κάτι που άλλοι φορείς όφειλαν να πράξουν, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι η κίνηση αυτή δεν θα υπονομευτεί. Φευ!

Το ψήφισμα που εκδώσαμε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχετικού σχεδίου νόμου, το οποίο συνυπέγραψε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμαρχος Αγρινίου, ένα μήνα αργότερα… και κατόπιν εορτής, υπονομεύτηκε απ’ το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, που σε δικό του ψήφισμα ζητούσε ερευνητές για Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Υδρολογία, Ιχθυολογία-Υδροβιολογία, Ανάπτυξη & Λειτουργία Ιχθυοκαλλιεργειών, αντί της δημιουργίας ενός Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και κυρίως στην ελιά και τα εσπεριδοειδή, όπως διεκδικούσε η Ένωση. Επόμενο είναι, όταν δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε, να μην μας παίρνει κανείς στα σοβαρά. Η υπονόμευση, βέβαια, συνεχίστηκε. Και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Αλέξανδρου Κουτσούρη στην Περιφέρεια, η Ένωση Αγρινίου, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια επαναλειτουργίας-αναβάθμισης των Ερευνητικών Ινστιτούτων του αγροτικού τομέα, δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στη σχετική σύσκεψη, κατά την οποία η Περιφέρεια προώθησε λύσεις για την Αχαΐα και την Ηλεία, ρίχνοντας ξανά στο καναβάτσο την Αιτωλοακαρνανία. Οι έχοντες την ευθύνη, οφείλουν να εξηγήσουν το σκεπτικό των ενεργειών τους. Και σε κάθε περίπτωση θα κριθούν, όπως όλοι κρινόμαστε. Ας λάβουν, όμως, υπόψιν τους, ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πολύ αυστηροί κριτές…